Uspješno je završen proces certifikacije te se očekuje izdavanje rješenja o zaštiti geografskog porijekla travničkog sira.
Travnički sir uskoro bi se trebao naći na listi zaštićenih bh. proizvoda. Naime, uspješno je završen proces certifikacije koji je realiziran u saradnji s Agencijom za sigurnost hrane BiH, te se očekuje izdavanje rješenja o zaštiti geografskog porijekla travničkog sira, što će omogućiti jačanje njegovog identiteta i tržišnog položaja.
To znači da se on više neće moći proizvoditi širom BiH ili Evrope, odnosno travnički će biti samo onaj sir kojeg proizvedu lokalni proizvođači pa se samim tim ovdje očekuje i veća proizvodnja. Uz primjenu odgovarajućih zaštitnih procedura, ova proizvod će uskoro zaživjeti na evropskom tržištu, čime ćo dodatno istaknuti ovdašnju kulturnu baštinu i unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju.
Također turistima će se omogućiti unikatno i jedinstveno iskustvo na katunima koji će biti posebno pripremljeni za tu namjenu da dožive kako se ovca čuva i muze, te pravi sir i drugi proizvodi.
Ovo je, inače, prva zaštita geografskog porijekla na području općine Travnik, usmjerena na očuvanje poljoprivredne proizvodnje i poticanje razvoja ruralnog turizma na istočnim padinama Vlašića u narednim godinama. Općina Travnik će, kako je obećano na današnjoj press konferenciji, u narednom periodu nastaviti sa zaštitom proizvoda, ali i životinja koje unikatno žive na ovom području.
Predsjednik općinske Komisije za zaštitu geografskog porijekla, advokat Harun Lozo, naglasio je da je cijeli proces rezultat naučno - istraživačkog rada, te da su oznake geografskog porijekla stavljene u fokus interesa u posljednjim decenijama, s obzirom na sveprisutnu zabrinutost kupaca u vezi sa zdravstvenim aspektima ishrane.
"Certifikacija travničkog sira ne samo da će zadovoljiti te zahtjeve, već će i osnažiti povjerenje potrošača u naše proizvode. Ova zaštita omogućava potrošačima da budu sigurni da kupuju autentičan proizvod koji dolazi iz specifične geografske regije, gdje se čuvaju tradicionalne metode proizvodnje", kazao je Lozo.
Poduzetnik Vahid Skrobo je uvjeren kako će proizvođači sada moći povećati stočni fond i proizvodnju mlijeka, a da će prerađivači imati dovoljne količine mlijeka u cilju povećanja plasmana proizvoda. Također je naglasio zadovoljstvo što "zaštitom travničkog sira u trgovačkim lancima u svijetu više neće biti sireva danske, turske, holandske ili neke druge proizvodnje, a koji nose naziv travnički".
Projekat zaštite travničkog sira realiziran je u saradnji s Institutom za prehrambene tehnologije Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Inicijativu je podržalo i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanskog kantona.
Tagovi
Autorica