Pretraga tekstova
Dioksini su hemikalije koje se povezuju s problemima u reproduktivnom zdravlju, imunološkom sistemu, s nivoima hormona i zubnom caklinom. Najveći nivo dioksina otkrivena je u tlu te u masnom tkivu životinja.
Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) znatno je smanjila preporučena ograničenja kada je posrijedi količina dioksina i s njima povezanih toksina u hrani.
Dioksini su hemikalije koje se povezuju s problemima u reproduktivnom zdravlju, imunološkom sistemu, s nivoima hormona i zubnom caklinom. Dioksini i toksini dioksinima nalik, poput polikloriranih bifenila (PBC) uglavnom su nusproizvod industrijskih aktivnosti i mogu se nakupiti u prehrambenom lancu, posebno u ribi, siru, jajima i mesnim prerađevinama.
Novi podaci i tehnike izračuna koliko dioksini ostaju u organizmu uvjerili su EFSA-u da maksimalan sedmični unos dioksina sreže na dva pikograma (bilijunti dio grama) po kilogramu tjelesne mase, što je sedam puta manje od prethodnog limita, postavljenog 2001.
EFSA-ina revizija rizika od dioksina pokazala je da je prosječna izloženost svih dobnih skupina otprilike pet puta viša od dosad preporučenog limita.
"To izaziva veliku zabrinutost kad je zdravlje posrijedi", rekao je Ron Hoogenboom, šef radne skupine EFSA-e za dioksin. Po Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, jedan od najtoksičnijih dioksina je tetraklorodibenzodioksin (TCDD).
Izloženost TCDD-u povezuje se sa slabljenjem imunološkog sistema, slabijim razvojem živčanog sistema, endokrinog sistema i reproduktivnih funkcija. Ti su spojevi sporedan produkt raznih industrijskih procesa. Smatraju se vrlo toksičnim, kancerogenim spojevima i teško razgradivim organskim zagađivačima.
Kada je posrijedi hrana životinjskog porijekla, dioksine nalazimo u mesu, mlijeku i mliječnim proizvodima, ribama i školjkašima. Najveći nivo dioksina otkrivena je u tlu te u masnom tkivu životinja. Čak 96 posto izloženosti čovjeka dioksinu stiže iz hrane putem životinjskih masnoća, punomasnih mliječnih proizvoda, masne ribe (sardine, pastrva, tuna, losos, haringa).
Dioksini su povezani i s lošijom kvalitetom sjemena i zubne cakline te s višim nivoem hormona koji stimuliraju rad štitnjače.
Nakon novih preporuka EFSA-e, Evropska komisija pozvala je zemlje članice da poduzmu mjere za zaštitu potrošača.
Tagovi
Dioksin Hemikalije u hrani Hrana Reproduktivno zdravlje Imunološki sistem Hormoni EFSA
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)