Pretraga tekstova
Tajna ukusnih proizvoda leži u načinu sušenja, drveta koji se koristi i koliko se vatra naloži, ali je osnova svega sirovina
Iz sela Kovačevac kod Mladenovca Dejan Azdejković, počeo je prije pet godina da na tradicionalan način prerađuje skromne količine mesa. U selu poznat kao Sokobanjac po mjestu iz kojeg potiče i kojim se ponosi, Azdejković je najprije tržištu ponudio viškove onoga što je ostavljao za sopstvene potrebe, a onda je počeo uslužno da suši meso za svoje komšije i ostale zainteresovane ljubitelje suhomesnatih proizvoda.
U početku nije imao neophodnu opremu i pušnicu velikog kapaciteta. Kako se posao širio, tako je sve usput i nabavljano i pravljeno.
"Sušenje uslužno ne radim preko ljeta, sušim samo za svoje potrebe, ali ima uslužnog klanja. Kobasica mi je prioritet, kao i kulen, ali mi nije uspijevao tri godine za redom", kaže Azdejković i dodaje da mu je četvrtu godinu i kulen za rukom i da je meso u njemu pečenica, but, vrat i samo dodaje slanine koliko treba.
Tajna ukusnih proizvoda leži donekle i u načinu sušenja, drveta koji se koristi, koliko se vatra naloži, ali i u recepturama. Međutim, osnova svega je sirovina, dobra svinja, pravilno hranjena i kvalitetno svježe meso.
"Koristim samo bukvu, trešnju i šljivu i koristim bukovu piljevinu, odnosno trilju. Kulen, a pogotovo kobasica ne smije da kaplje, već samo da se oznoji. Kad krene da kaplje, onda sve izlazi iz nje, začini, mast, i onda to nije to", kaže ovaj proizvođač.
Meso je prirodnije sušiti tokom zime, kada su niske temperature, međutim klima se promijenila, nema više onih dugih i hladnih zima, pa ni uslovi nisu uvijek isti.
"Ja se ne plašim da meso šaljem poštom, izvakumiramo, šaljemo bilo gdje", kaže Azdejković i dodaje da je slao čak i za Hong Kong.
Više o ovome možete pogledati u videu ispod teksta:
Tagovi
Prerada mesa Sušenje mesa Dejan Azdejković Pravljenje kulena Pravljenje kobasice Drvo za sušenje
Autor
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🟢 RIJETKO VIĐEN PRIZOR IZ PRIRODE! Kod šume u blizini Srednje Lipnice pronađena je velika zelena gusjenica sfinge – dugačka i neobična, ali potpuno bezopasna. Rijetko se može vidjeti ovako krupan primjerak! 🦋 Nakon preobražaja iz ove gusj... Više [+]
🟢 RIJETKO VIĐEN PRIZOR IZ PRIRODE!
Kod šume u blizini Srednje Lipnice pronađena je velika zelena gusjenica sfinge – dugačka i neobična, ali potpuno bezopasna. Rijetko se može vidjeti ovako krupan primjerak!
🦋 Nakon preobražaja iz ove gusjenice izlazi noćni leptir "Jetrenka sfinge", krilat div sa rasponom krila oko 10 cm. Prepoznatljiv je po plavo-crnim poljima na donjim krilima i snažnom tijelu.
Ova vrsta je rijetka i izuzetno korisna za prirodni balans.
📸 Podijelio sam ovo jer vjerujem da malo nas zna da ovako nešto postoji u našim krajevima.
Ako je i ti nekad vidiš – ne diraj, ne ubijaj – samo posmatraj!
#Priroda #Sfinga #Gusjenica #Leptir #Bosna #RijetkiPrizori #Lipnica
Selma Mujić
prije 1 tjedan
Lajk, ali ne bih preživjela da ga sretnem :D fobija Lajk, ali ne bih preživjela da ga sretnem :D fobija