Pretraga tekstova
Naučnicvi tvrde kako bi se usavršavanjem i širenjem ove tehnologije mogle osloboditi velike površine na kojima se inače uzgajaju biljke za proizvodnju šećera
 
        Istraživači Univerziteta u Osaki prvi su u svijetu koristeći bakterije (Corynebacterium glutamicum , C. glutamicum) uspjeli fermentacijom proizvesti laktat (sol ili ester mliječne kiseline, op. ur.) za sintetsku proizvodnju šećera, piše Science Daily.
Ovo je prvi slučaj u svijetu u kojem je proizvodnja provedena korištenjem sintetiziranog šećera kao sirovine.
Naučnici tvrde kako bi se usavršavanjem i širenjem ove tehnologije mogle osloboditi velike površine na kojima se inače uzgajaju biljke za proizvodnju ove sirovine. No, on, barem prvih godina, neće moći pokriti potrebe hemijske i industrije biogoriva na koje odlazi više od 170 miliona tona godišnje.
Ističu da će se ovim postupkom definitivno smanjiti količine vode za navodnjavanje, gnojiva i sredstava za zaštitu bilja koje se trenutno koriste u svijetu te izbjeći negativan utjecaj klimatskih promjena.
U članku se ne navode podaci o troškovima proizvodnje, no uzimajući u obzir troškove uzgoja, transporta i prerade šećerne repe i šećerne trske, smatra se da će prije ili kasnije biti konkurentan biljnoj proizvodnji.
Poručuju da najveća prednost može biti to što se novom metodom šećer može proizvesti bilo gdje u svijetu i bilo kada, i to u puno kraćem vremenu u usporedbi s onim od šećerne repe ili trske te se može koristiti u vrijeme povremenih nestašica.
Tagovi
Proizvodnja šećera Sintetizirani šećer Uzgoj šećerne repe Uzgoj šećerne trske Šećer za biogorivo Ušteda
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
 Janjska sela tiša nego ikada, ali s najljepšim sirom: Evo kako ga Dragica sprema
                
                
                
                    Janjska sela tiša nego ikada, ali s najljepšim sirom: Evo kako ga Dragica sprema
                     Standardizacija i brendiranje autohtonih proizvoda: Tradicija uz pečat kvaliteta
                
                
                
                    Standardizacija i brendiranje autohtonih proizvoda: Tradicija uz pečat kvaliteta
                     Nives Marušić Radovčić: Smeđa jaja su zdravija od bijelih, dimljeni pršut štetan? Mit, a ne istina
                
                
                
                    Nives Marušić Radovčić: Smeđa jaja su zdravija od bijelih, dimljeni pršut štetan? Mit, a ne istina
                     Biljni sir i ostale "kopije" dobijaju crvene etikete: "Nije 100% mliječni proizvod"
                
                
                
                    Biljni sir i ostale "kopije" dobijaju crvene etikete: "Nije 100% mliječni proizvod"
                    Počeo je trodnevni sajam "Jesen u Visokom". Više od 60 izlagača stiglo je iz svih krajeva BIH.
 
