Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja kulena
  • 22.02.2018. 08:15

Stari recept garancija kvaliteta sremskog kulena

Miloš Ponoš iz Erdevika i Milorad Živković iz Kuzmina, u poslednjih desetak godina su se specijalizovali za proizvodnju kulena na tradicionalan način. Smatraju da će im usvojeni Pravilnik o prodaji poljoprivrednih proizvoda sa kućnog praga pomoći da lakše dođu do kupaca, a samim tim i do profita.

  • 2.491
  • 276
  • 1

Poljoprivrednika Miloša Ponoša iz Erdevika, gubitak posla naterao je da počne masovnije da proizvodi kulen na način kao što su radili njegov deda i otac. Ostanak na selu, koje se ubrzano prazni, po njegovom mišljenju uslovljen je sigurnim plasmanom proizvoda, čija se autentičnost ne dovodi u pitanje. Kako prenosi RTV, Ponoš ističe da je najteže probiti se do kupaca jer kad imate sigurnog kupca znate šta radite i možete da nastavite proizvodnju.

 

Najviše kupaca dolazi iz Beograda

 

Do kupaca dolaze na razne načine, a najviše po preporuci zadovoljnih mušterija koje čuju, dođu, probaju kulen i druge suhomesnate delikatese i onda se vraćaju i preporučuju ih dalje. On napominje da za sada najviše kupaca dolazi iz Beograda, zato što ljudi iz prestonice znaju da tako kvalitetni i autentični proizvodi ne mogu da se kupe u marketima.

 

Kulen proizvode po starinski 

 

To potvrđuje i Milorad Živković iz Kuzmina, koji je sa komercijalnom proizvodnjom krenuo iz nužde, pre desetak godina, kada je cena tovljenika bila izuzetno niska. Mada je dosta novca uložio u objekat i opremu, Živković kulen proizvodi na tradicionalan način koji podrazumeva kvalitetnu sirovinu, svinju preko 200 kilograma, preradu u visokohigijenskim uslovima i dimljenje i sušenje "po starinski".

 

Bez hemije, aditiva i komora

 

Milorad naglašava da sama proizvodnja traje dosta dugo, što se u industriji skraćuje upotrebom hemije, aditiva i komora. Međutim, kako tvrdi Živković, kvalitet industrijskog i domaćeg kulena su neuporedivi.

 

Kilogram kulena 1.500 - 2.000 dinara

 

Prodajna cena sa kućnog praga za ovu vrstu mesnog delikatesa, za koji ipak treba umeće i iskustvo, je 2.000 dinara po kilogramu. Ali ako se ispoštuju svi koraci proizvodnje, počevši od kvalitene sirovine, proizvođačka cena je 1.500 din/kg. I Ponoš i Živković su saglasni u vezi sa tim da je velika čast i zadovoljstvo proizvesti dobar kulen, tako da će zarada doći kasnije sa povećanjem proizvodnje.

 

Foto: Ivana Nađ


Povezana stočna vrsta

Svinjarstvo

Svinjarstvo

Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Izvori

RTV


Tagovi

Kulen Srem Erdevik Kuzmin Mesni delikates Milorad Živković Miloš Ponoš Agroklub Stočarstvo Svinjarstvo Prerada mesa Beograd Tržište Cena


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u