Pretraga tekstova
Riječ je o svojevrsnom žigu, a govori o načinu uzgoja kokoši nesilica, državi porijekla te identifikacijskom broju gazdinstva
U Evropskoj uniji ima više od 350 miliona kokoši nesilica. One proizvedu blizu 6,7 miliona tona jaja svake godine.
EU propisi nalažu detaljna pravila koja se moraju poštovati kod plasmana na tržište, a to znači da:
Odakle i iz kakvog uzgoja dolaze - pitanja su na koja odgovore daje upravo oznaka na samom jajetu.
Riječ je o svojevrsnom žigu kojega možete pronaći na svakom jajetu kupljenom u maloprodaji, a ta oznaka govori o načinu uzgoja kokoši nesilica, državi porijekla te identifikacijskom broju gazdinstva.
Četiri su načina uzgoja, a brojevi nam govore sljedeće:
0 – jaja iz ekološkog uzgoja
1 – jaja iz slobodnog uzgoja
2 – jaja iz štalskog (podnog) uzgoja
3 – jaja iz kaveznog (baterijskog) uzgoja.
Dakle, pogledamo li naslovnu fotografiju, vidjet ćemo da je riječ o jajima iz slobodnog uzgoja (1) i to iz Nizozemske (NL).
Ekološki uzgoj podrazumijeva da svaka kokoš na raspolaganju ima osiguran vanjski prostor i to najmanje 4 m2, da im je pristupačna svježa trava i ostalo raslinje kao i mogućnost čeprkanja po zemlji te da je ostatak njihove hranidbe ekološki.
Slobodni uzgoj znači nešto manje prostora na raspolaganju, odnosno 2,5 m2 po kokoši gdje one također imaju pristup raslinju.
Štalski, podni uzgoj je onaj u zatvorenom prostoru gdje su nesilice neprekidno osvijetljene umjetnom rasvjetom, a navjeća dopuštena naseljenost u štali je 9 kokoši po m2.
Kada govorimo o kaveznom, baterijskom uzgoju, ovdje je na 1 m2 dozvoljeno držati 13 kokoši.
Jaja se razvrstvaju u četiri razreda, a oznake XL, L, M i S ćemo pronaći na ambalaži. Pa su tako:
XL - vrlo velika jaja (73 grama i više),
L - velika jaja (od 63 do 73 grama),
M - srednja (53 do 63 grama),
S - mala jaja (manje od 53 grama).
Datum najkraćeg roka trajanja određuje se na najviše 28 dana te mora biti otisnut na ambalaži. No, ona se mogu koristiti i nakon tog perioda, ali samo ako su ispravno čuvana, u frižideru.
Tagovi
Jaja Oznaka Šifra Žig Oznaka na jajima Slobodni uzgoj Podni uzgoj Kavezni uzgoj Rok trajanja
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Posjetili smo jednu farmicu podno planine Motajice. Uskoro se čitamo..