Pretraga tekstova
Nastavnici i učenici slastičarske škole iz Budimpešte napravili su rekordnu tortu u povodu 100. godišnjice smrti slastičara Dobosa C. Józsefa
 
        Nastavnici i učenici slastičarske strukovne škole Dobos C. József budimpeštanskog ekonomskog centra za strukovno osposobljavanje postavili su Guinnessov rekord napravivši Doboš tortu od čak 112 metara.
Ovaj nesvakidašnji događaj održan je u povodu 100. godišnjice smrti Józsefa C. Dobosa. U sjećanje na legendarnog mađarskog slastičara snima se i dokumentarni film u kojem će biti i ovaj uzbudljivi događaj.
Torta se izrađivala na nekoliko lokacija, a njeni sastojci dopremljeni su u školu na dan događaja, gdje su je pripremali.
U pripremi torte je radilo ukupno 20 slastičara i 150 učenika slastičarske strukovne škole Dobos C. József. Ogromna torta napravljena je od 3.500 jaja, 50 kilograma brašna, 60 kg šećera, 62,5 kg maslaca, 7,5 kg kakao maslaca, 62,5 kg tamne čokolade i 7,5 kg kakaa u prahu.
Provobitno je planirano da "dobošica“ bude dugačka 100 metara, ali je na kraju ispala 112 metara, a izrezano je 4.500 kriški, pa je u tom trenutku i službeno oboren Guinnessov rekord, piše Agroinform.
"Teško je zamisliti veću inspiraciju za učenike u njihovoj struci od sudjelovanja u pokušaju postavljanja Guinnessovog svjetskog rekorda. Drago nam je što škole pronalaze kreativne načine da održe entuzijazam svojih učenika za strukovnim obrazovanjem", rekla je dr. Viktória Bódi, vršiteljica dužnosti glavnog tajnika BKIK-a.
Privredna i industrijska komora Budimpešte (BKIK), kao pokrovitelj ovog događaja, donirala je dio torte u dobrotvorne svrhe.
Inače, dosadašnja rekordna Doboš torta imala je 3.600 kriški i napravljena je 2021. godine u fabrici slatkiša Auchan Mađarska.
SIKERÜLT!! :) 112 méter dobostortát készítettünk , így új Guinness rekord született! KÖSZÖNJÜK a támogatást ! ♥️
Objavljuje BGSZC Dobos C. József Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola u Četvrtak, 6. veljače 2025.
Tagovi
Doboš torta Dobos C. József Mađarska Slastičarstvo Guinnessov rekord
Autor
Više [+]
Diplomirani novinar, biciklist, hedonist (ne nužno tim redom). Dugogodišnji novinar i urednik u dnevnim tiskanim medijima, a posljednjih nekoliko godina radio je kao glavni urednik dvotjednog časopisa za poljoprivredu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
 Janjska sela tiša nego ikada, ali s najljepšim sirom: Evo kako ga Dragica sprema
                
                
                
                    Janjska sela tiša nego ikada, ali s najljepšim sirom: Evo kako ga Dragica sprema
                     Standardizacija i brendiranje autohtonih proizvoda: Tradicija uz pečat kvaliteta
                
                
                
                    Standardizacija i brendiranje autohtonih proizvoda: Tradicija uz pečat kvaliteta
                     Nives Marušić Radovčić: Smeđa jaja su zdravija od bijelih, dimljeni pršut štetan? Mit, a ne istina
                
                
                
                    Nives Marušić Radovčić: Smeđa jaja su zdravija od bijelih, dimljeni pršut štetan? Mit, a ne istina
                     Biljni sir i ostale "kopije" dobijaju crvene etikete: "Nije 100% mliječni proizvod"
                
                
                
                    Biljni sir i ostale "kopije" dobijaju crvene etikete: "Nije 100% mliječni proizvod"
                     
