Pretraga tekstova
Ovo je prvi put da vlasti interveniraju na tržištu plasiranjem mesa iz rezervi, a razlog je prošlogodišnji porast cijena svinjskog mesa za 50 posto.
Grad Peking u naredna će dva mjeseca plasirati na tržište oko 3.000 tona zamrznutog svinjskog mesa, kako bi pokušala srušiti cijene mesa za oko 18 odsto, objavio je Washington Post, pozivajući se na kineske medije.
Kako navode, ovo je prvi put da vlasti interveniraju na tržištu plasiranjem mesa iz rezervi, a razlog je prošlogodišnji porast cijena svinjskog mesa za 50%. Svinjsko meso važan je artikl za kinesku ekonomiju, a kretanje cijena na tom tržištu može utjecati i na svjetske cijene.
U Kini, inače, neprestano raste potražnja za svinjetinom, još od 70-tih godina, kada je uzgoj svinja liberaliziran, tako da je ta zemlja danas najveći proizvođač i najveći potrošač svinjskog mesa na svijetu. Svinjetina čini 60% ukupnog tržišta mesa u Kini, a Kinezi troše dvostruko više svinjetine od svjetskog prosjeka.
Sustav rezervi svinjskog mesa uspostavljen je 2007. godine, kada je tržište bilo narušeno, a cijene skočile 87% u samo jednoj godini, jer je stočni fond bio ugrožen zbog bolesti životinja. Cijena svinjetine postala je, pišu, jedan od utjecajnijih faktora na inflaciju, a s obzirom da i mjera plasiranja smrznutog mesa može potrajati tek nekoliko mjeseci, Kina je pojačala uvoz svinjskog mesa.
Foto:bigstochphotos.com;Artem Merzlenko
Tagovi
Cijene svinjetine Svinjsko meso Intervencija države
Autorica
Više [+]
Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ P... Više [+]
Ako voliš sok od zove stavi ❤️
Recept za sok od zove (sirup)
Sastojci:
• 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni)
• 2 l vode
• 2 limuna (oprana, isečena na kolutove)
• 1,5 kg šećera
• 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g)
⸻
Priprema:
1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili ih samo istresi da ne ubiješ aromu) i stavi u veću posudu.
2. Dodaj vruću prokuvanu vodu, kolutove limuna i limuntus.
3. Pokrij i ostavi da stoji 24 sata na hladnom mestu (ili frižideru).
4. Sutradan procedi kroz gazu ili gusto sito.
5. Dodaj šećer i mešaj dok se ne rastopi (možeš malo zagrejati ako se sporo rastapa).
6. Sipaj u sterilisane flaše i dobro zatvori.