Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suhomesnati proizvodi
  • 13.06.2019. 10:30
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bački Petrovac

Slanina od mangulice za dobar holesterol?

Slanina od mangulice utiče na smanjenje lošeg holesterola i povećanje dobrog. Čak i evropsko tržište jako cijeni mast i slaninu ove svinje. Tu slaninu, porodica Pajić iz Bačkog Petrovca, proizvodi od mangulica iz svog obora - imaju oko 30 komada koje hrane samo probranom hranom.

Slanina od mangulice za dobar holesterol?
Foto: Julijana El Omari
  • 3.113
  • 80
  • 0

Dok se u 19. vijeku petrovački kulen, koji danas nosi oznaku zaštićenog geografskog porijekla, uveliko izlagao na bečkim sajmovima, u mađarskom dijelu Austrougarske nastala je sorta svinje - mangulica. Danas je popularnost petrovačkog kulena prenesena i na slaninu od mangulice koju u Bačkom Petrovcu uzgaja Miloš Pajić. U proizvodnji, prodaji i promovisanju vrijedno mu pomaže unuk Nikola. 

"Proizvodimo bijelu leđnu slaninu od mangulice, koja je najzdravija slanina i po njoj je mangilica najviše poznata - po toj plećki koja ima manje mesa, a više slanine. Ta slanina uništava štetan holesterol", kaže Nikola Pajić.

Evropsko tržište veoma cijeni ovu slaninu

Proizvodi od mangulice u sebi sadrže razne hranjive materije, dobre za rad organizma, a konkretno slanina utiče na smanjenje lošeg holesterola i povećanje dobrog. Čak i evropsko tržište jako cijeni mast i slaninu ove svinje. Tu slaninu, porodica Pajić, proizvodi od mangulica iz svog obora - imaju oko 30 komada, koje hrane samo odabranom hranom.

"Mangulice hranimo samo sa mrkvom, kupusom, krompirom i kukuruzom, ne jedu koncentrat. Malo su u oboru, malo u ispustu. Ta svinja sporo raste, krmače prase pet do sedam komada, ne smije da bude mlađe od godinu dana za klanje jer meso mora da sazri i sve je to uračnato u cijenu koštanja", objašnjava Miloš Pajić.

Proizvodi od mangulice u sebi sadrže razne hranjive materije

Za dobru slaninu potrebno je dosta znanja i iskustva

Ovim se bave 20 godina i kažu da je za dobar kulen ili slaninu potrebno dosta znanja i iskustva, kao i dobra sirovina. Da bi od te sirovine nastao tražen i cijenjen proizvod, tehnologija sušenja mora biti precizna i ispoštovana. Na godišnjem nivou, osuše do 1,5 tonu slanine od mangulice.

"Što se tiče tehnologije sušenja, treba sačuvati proizvod dok je svjež, potrebna je adekvatna pušnica koja je visoka i u kojoj se meso i slanina suše hladnim dimom koji nije topliji od 15 stepeni, sve to dok je napolju temperatura od -2 do 5 stepeni. Ne smije biti jaka vatra jer je jako važno da se ne zapeče okolo, da ne bi unutra bilo sirovo. Sušenje slanine zavisi koliko je komad debeo i težak. Na primjer, tankoj panceti treba 10 dana da stoji usoljena, a jedno tri do četiri dana na dimu i na kraju da se suši u starom špajzu gdje temperatura nije veća od 15 stepeni, najmanje mjesec dana", kaže Miloš.

Važno je očuvati tradiciju

Proizvođač iz Bačkog Petrovca, član je Saveza proizvođača tradicionalnih proizvoda Srbije "Original Srbija" i ističe značaj očuvanja tradicije i prenosa na mlađa pokoljenja. Malu mesaru Pajić, Miloš je registrovao sa jednim ciljem i jednom željom, koja će se po svemu sudeći, ispuniti.

"Ja sam čitav svoj život posvetio proizvodnji suhomesnatih proizvoda. A za to je potrebno kvalitetna sirovina, veliko znanje i veliko iskustvo. To se može postići jedino ako čovjek od mlađih dana, kao moj unuk, krene da uči. Samim tim što će moj unuk ovo nastaviti i umjesto da u bijelom svijetu zarađuje za koru kruha, radit će na svome - meni je već ispunjena velika životna želja", objašnjava stariji Pajić.

Unuk Nikola nastavlja porodični posao 

Unuk budućnost vidi u nastavku tradicije

Devetnaestogodišnji Nikola, koji je nedavno završio srednju ekonomsku školu, svoju budućnost vidi u nastavku porodične tradicije.

"Moji planovi su da nastavim da se bavim ovim. Ja sad učim uz dedu i radim i trudim se da steknem što više znanja, kako bih kvalitetno nastavio proizvodnju suhomesnatih proizvoda. Ja vidim svoju budućnost u ovome", ističe Nikola.


Fotoprilog


Tagovi

Uzgoj mangulica Slanina od mangulice Tradicija Miloš Pajić Nikola Pajić Suhomesnati proizvodi


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...