Pretraga tekstova
Brendiranje će se proslaviti večeras na trgu ispred Baščaršijske džamije gdje će ćevabdžije pripremiti 3.000 ćevapa za degustaciju.
Završena je procedura zaštite sarajevskih ćevapa kao autohtonog domaćeg proizvoda. "Ako ste došli u Sarajevo, a niste probali ćevape, ne možete otići iz grada", podsjetila je na lokalnu legendu, gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić, na svečanoj konferenciji upriličenoj ovim povodom.
Inače, proces zaštite ćevapa krenuo je prije dvije godine, a najavljeno je da će se nastaviti raditi i na zaštiti drugih autohtonih domaćih proizvoda.
"Važno je istaknuti da će nakon same zaštite ćevapa kao brenda, slijediti zaštita ćevapa u EU. Možemo najaviti da nakon zaštite ćevapa idemo u akciju zaštite sarajevskog somuna", poručila je Karić.
Brendiranje će se proslaviti večeras na trgu ispred Baščaršijske džamije gdje će ćevabdžije pripremiti 3.000 ćevapa za degustaciju.
"Kao Amerikanka imala sam sreću da mogu ugostiti puno prijatelja ovdje. Osim što su oduševljeni Sarajevom, prva stvar koju uradimo jeste da odemo u ćevabdžinicu", ispričala je ovom prilikom Courtney Chubb, direktorica USAID misije u BiH.
Sarajevski ćevap je osmi proizvod koji je prošao proceduru i vjerovatno je jedan od najznačajnijih, ocijenio je direktor Agencije za sigurnost hrane BiH, Džemil Hajrić, naveo je kako se danas obilježava kruna napora koji su započeli prije nekoliko godina, a tiču se usklađivanja zakonodavstva BiH sa EU. Između ostalog jedna od njih je i ona koja se tiče politika kvaliteta.
"Omogućit ćemo plasman kroz dodatnu vrijednost, ne samo na tržištu BiH već mnogo šire. Proces je rezultirao time da je Vijeće ministar BiH usvojilo pravni okvir koji je omogućio da snažno krenemo oznaka geografskog porijekla, tradicionalnog ugleda hrane", zaključio je Hajrić.
Tagovi
Zaštita ćevapa Sarajevski ćevap Autohtoni proizvod Benjamina Karić Džemil Hajrić Courtney Chubb
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!