Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada mleka
  • 15.05.2018. 12:15

Proizvodnja sira kao honorarni posao

Dejanu Aksiću iz Jovanovca kod Kragujevca proizvodnja sira je honorarni posao. Radi u firmi, a posle radnog vremena, brine o svojih šest krava. Od mleka se u njegovoj kući pravi sir, koji se subotom prodaje na pijaci. Nije uzimao digitron u ruke, ali kaže, čim se i dalje bavi time, znači da je isplativo - ali kao honorani posao.

Foto: Biljana Nenković
  • 1.213
  • 67
  • 0

Stočarstvo je tradicija u porodici Dejana Aksića. Njegov deda i otac imali su krave, a on nije hteo da prekida taj niz. Iako zaposlen, odlučio je da mu rad u štali i oko mleka bude honorarni posao. Srećom, pa je nastanjen u Jovanovcu, selu nadomak Kragujevca, te su mu posao i honorarisanje blizu. Iako je kupovina sira na pijaci od proverenih proizvođača  u proteklih deceniju- dve pomalo pala u zaborav, na svu sreću ima onih koji se ne odriču domaćeg. Tu je Dejan video šansu.

"Ovim poslom se bavim onoliko, koliko mogu da postignem i ne planiram da proširujem proizvodnju. Imam najviše do 10 umatičenih visoko-produktivnih grla i dnevno dobijam oko 100 litara mleka. Oko 40 litara odvajamo za pravljenje sira, a ostatak predajemo mlekari. Tu količinu možemo dnevno da preradimo, a i dovoljno je za mušterije, koje još uvek kupuju sir na pijaci, a ne u marketima", kaže Dejan.

Namirnica sa hiljadu nijansi

Kriška dobrog i ukusnog domaćeg sira znači da je korišćena kvalitetna hrana za krave. To znaju i oni koji  ga kupuju na pijacama i prave razliku između domaćeg i industrijskog mrsa. Dejan za ishranu krava u svojoj štali koristi lucerku, seno, perk, zob, koncentrat u manjim količinama.

Dejan Aksić
 Dejan za ishranu krava u svojoj štali koristi lucerku, seno, perk, zob, koncentrat u manjim količinama.

"Hrana je bitna za kvalitet mleka. Sir je namirnica, koja u zavisnosti od mleka, daje mnogo nijansi i dobrih, ali i loših. Mušterije osete te nijanse više nego kod bilo koje druge namirnice. Odmah osete drugačiji miris, strukturu, masnoću ili posnost u kriški", kaže Dejan.

Isplativije nego predavati mleko

U ovoj porodičnoj proizvodnji za štalu i krave je zadužen Dejan sa ocem, dok su glavni majstori za sir majka i supruga. Preko nedelje prikupljaju narudžbine, a subotom sir u kantama nose na pijacu u Kragujevac gde ga mušterije preuzimaju. O računici, kaže Dejan, teško je govoriti.

"Nikad nisam uzeo digitron, pa da precizno sad računam koliko se zaradi, ali svakako se vidi razlika u zaradi od predatog mleka i proizvodnje sira. Isplativije je praviti sir, kada se pogleda krajnja instanca. Međutim, tu niko ne računa rad u štali, čišćenje, hranu. Šporet mora da se loži ujutru i uveče i naravno mnogo truda treba oko higijene. Možda bi pravili beli mrs od svih 100 litara dobijenog mleka, ali za to je potrebno daleko više vremena i naravno, treba naći stalne mušterije u eri kada marketi imaju primat u snabdevanju. Pijaca nije preterano popularna. Ali, kada bi se malo poradilo na podršci lokalnih proizvođača i snabdevanju zdravim domaćim namirnicama, sledeća generacija u mojoj porodici bi moda mogla od ovoga da živi. Meni je to za sada honorarni posao", kaže Dejan.

Krave
Krave denvno daju oko 100 litara mleka

Cena sira godinama ostala ista

Dejan navodi da mušterije naručuju uglavnom kilogram do dva, najviše tri kilograma sira. Reč je o stalnim kupcima, koji godinama pazare kod njega. Cena domaćeg sira je skoro deset godina ista i kreće se od 250 do 350 dinara po kilogramu.


Tagovi

Dejan Aksić Jovanovac Sir Mleko Cena sira Hrana za krave


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!