Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Budućnost hrane
  • 27.07.2025. 18:00

Proizvodnja hrane životinjskog podrijetla u sljedećoj deceniji porast će za 14 posto?

Svijet će do 2034. jesti više mesa, mlijeka i jaja, osobito u zemljama u razvoju s rastućim životnim standardom, a 22 posto svih konzumiranih kalorija dolazit će iz uvoza, stoji u saopćenju FAO-a

Proizvodnja hrane životinjskog podrijetla u sljedećoj deceniji porast će za 14 posto?
Foto: Shutterstock/UlgenDes
31
0
0

Globalna proizvodnja životinjskih proizvoda, uključujući i morske plodove, porast će za 14 posto u sljedećih deset godina jer se očekuje da će potrošnja nastaviti rasti s povećanjem od oko 6 posto po glavi stanovnika, navodi Poultry World.

Prognozu su objavili Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO i Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj OECD u zajedničkom izvješću o budućnosti proizvodnje i potražnje za hranom do 2034. godine.

Potrošnja raste, ali ne svugdje jednako

Najveći rast potrošnje životinjskih proizvoda očekuje se u zemljama u razvoju s rastućim životnim standardom. Ipak, zemlje s visokim prihodima i dalje će prednjačiti u apsolutnoj potrošnji, dok će u najsiromašnijim regijama ona ostati niska.

"Očekuje se da će se proizvodnja mesa, mliječnih proizvoda i jaja povećati za 17 posto, dok će se ukupne globalne zalihe stoke - goveda, ovaca, svinja i peradi, povećati za 7 posto. U zemljama srednjeg dohotka rast potrošnje potaknut je i porastom broja stanovnika i većom potrošnjom po osobi “, stoji u izvješću.

Nasuprot tome, u siromašnim zemljama potrošnja po glavi neće znatno rasti, ali će porasti ukupna zbog demografskog rasta.

Jedan od upečatljivijih zaključaka odnosi se na intenziviranje međunarodne trgovine hranom. U sljedećih deset godina čak 22 posto svih konzumiranih kalorija u svijetu dolazit će iz uvoza.

Uz to, u nekim regijama, posebno u Africi i Južnoj Aziji, očekuje se i širenje obradivih površina jer pristup modernoj tehnologiji još uvijek nije dostatan.

Emisija stakleničkih plinova

Predviđa se da će emisije stakleničkih plinova iz primarne poljoprivrede porasti za 6 posto, što je sporije od rasta same proizvodnje. Emisije po kilogramu proizvedene hrane smanjit će se, no izvještaj ističe da postoji prostor za dodatni napredak.

Primjenom dostupnih tehnologija s niskim emisijama moguće je postići povećanje produktivnosti za 15 posto uz istovremeno smanjenje emisija za 7.


Tagovi

FAO OECD Proizvodnja mesa Globalna proizvodnja


Autor

Nikola Kučar

Više [+]

Novinar i urednik s više od dvadeset godina iskustva u tiskanim i digitalnim medijima, na radiju i televiziji.