Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potrošnja hrane
  • 24.03.2020. 13:30

Praktični savjeti kako smanjiti bacanje hrane

Udruga Centar za edukaciju i informiranje potrošača donosi nekoliko praktičnih savjeta kako spriječiti bacanje hrane tijekom situacije uzrokovane virusom Covid-19.

Foto: JumpStory
  • 585
  • 29
  • 0

Pored izolacije, mirovanja i održavanja higijene, jedan od bitnih savjeta na koji stručnjaci upozoravaju je i prekomjerna kupovina hrane.

Udruga Centar za edukaciju i informiranje potrošača donosi nekoliko praktičnih savjeta kako spriječiti bacanje hrane tijekom situacije uzrokovane virusom Covid-19.

Dva puta razmislite prije nego što kupujete prekomjerno

Skladištenje prekomjerne količine hrane samo će pridonijeti bacanju te spriječiti starije i druge ranjive skupine da kupuju hranu koja im je potrebna.

Naučite razliku između datuma upotrijebiti do i najbolje do

Datum upotrijebiti do odnosi se na sigurnost hrane. Namirnice možete konzumirati do tog datuma, a nakon njega više ne. Ovaj datum nalazi se na namirnicama koje se brzo kvare, poput mesnih i ribljih prerađevina te gotovih salata.

Zatvorene tržnice, zabranjeno napuštanje mjesta prebivališta

Datum najbolje do odnosi se na kvalitetu hrane. Namirnica će biti sigurna za konzumaciju i nakon ovog datuma, no možda neće biti u najboljem mogućem stanju. Okus i tekstura namirnice možda neće biti tako dobri.  Nalazimo ga na različitim namirnicama, uključujući zamrznutu, suhu i konzerviranu hranu.

Mudro spremajte hranu

Velik dio hrane koju bacate mogli biste ohladiti ili zamrznuti pa pojesti drugom prilikom. Pravilno skladištenje i rukovanje hranom kod kuće ne pomaže vam samo da hranu očuvate sigurnom za jelo, već i da ju zadržite duže svježom, a da se ne pokvari.

Donirajte

Tijekom trenutne situacije na društvenim mrežama je pokrenut niz grupa solidarne razmjene i pomoći ranjivim skupinama. Učinite dobro djelo!

Spašavanje OPG-ova: Diljem Hrvatske se organiziraju online narudžbe i dostave hrane

Inače, projekt Globalni pristup učenju o stvaranju otpada iz hrane sufinanciraju Europska komisija i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, a ima za cilj popuniti prazninu niske osviještenosti i slabe obrazovne baze globalne međusobne povezanosti otpada s hranom. Također, cilj je podići svijest ciljnih skupina o globalnoj međuovisnosti i pitanjima okoliša i društvenog razvoja kao i promicati vještine izbjegavanja otpada hrane i promjenu obrasca potrošnje u kućanstvima. 


Tagovi

Bacanje hrane Covid 19 Koronavirus Kupovina hrane Datumi Spremanje hrane Doniranje Globalni pristup učenju o stvaranju otpada iz hrane


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]