Pretraga tekstova
Pitanje bacanja hrane je pitanje morala jer "svako smanjenje bacanja hrane znači i manji pritisak na poljoprivredno zemljište, manji utrošak vode, pesticida i gnojiva".
 
        Zastupnici u Europskom parlamentu osvrnuli su se na Inicijativu o učinkovitoj uporabi resursa - smanjenju rasipanja hrane, poboljšanju sigurnosti hrane na raspravi Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta u Bruxellesu.
Pitanje bacanja hrane je pitanje morala jer "svako smanjenje bacanja hrane znači i manji pritisak na poljoprivredno zemljište, manji utrošak vode, pesticida i gnojiva".
Upozorili su i kako prema nekim procjenama kućanstva najviše doprinose rasipanju hrane u EU s čak 53%, zatim slijedi prerada s 19%, sektor usluživanja hrane pridonosi s 12%, primarna proizvodnja s 10%, a trgovina na veliko i malo s 5%.
"Svaki kilogram voća i povrća koje je stradalo od elementarne nepogode, ali i zbog primjerice ruskog embarga, predstavlja gubitak ulaganja i prihoda za poljoprivrednika koji ne proizvode da bi poslije uništavali prinose, već kako bi od njihove prodaje na tržištu mogli i živjeti", složili su se zastupnici.
Potrebno je podržati one metode smanjenja rasipanja hrane koje su se dosad pokazale učinkovitima, poput lokalne prodaje hrane i kratkih lanaca u opskrbi hranom te uspješne promotivne edukativne kampanje koje djecu od najmanjih nogu uče konzumiranju zdrave, svježe i lokalno proizvedene hrane, ali i sheme dostave mlijeka, svježeg voća i povrća.
Tagovi
Europski parlament Rasipanje hrane Gubitak
Autorica
Više [+]
Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
 Janjska sela tiša nego ikada, ali s najljepšim sirom: Evo kako ga Dragica sprema
                
                
                
                    Janjska sela tiša nego ikada, ali s najljepšim sirom: Evo kako ga Dragica sprema
                     Standardizacija i brendiranje autohtonih proizvoda: Tradicija uz pečat kvaliteta
                
                
                
                    Standardizacija i brendiranje autohtonih proizvoda: Tradicija uz pečat kvaliteta
                     Nives Marušić Radovčić: Smeđa jaja su zdravija od bijelih, dimljeni pršut štetan? Mit, a ne istina
                
                
                
                    Nives Marušić Radovčić: Smeđa jaja su zdravija od bijelih, dimljeni pršut štetan? Mit, a ne istina
                     Biljni sir i ostale "kopije" dobijaju crvene etikete: "Nije 100% mliječni proizvod"
                
                
                
                    Biljni sir i ostale "kopije" dobijaju crvene etikete: "Nije 100% mliječni proizvod"
                     
