Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dokazana kvaliteta
  • 29.10.2020. 09:00

Podnesen prvi zahtjev za priznavanje oznake "Dokazana kvaliteta"

Osim informiranja potrošača o dodanoj vrijednosti proizvoda, ovaj sustav štiti i proizvođače od nepoštenih praksi, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Bigstock/ mythja
  • 109
  • 178
  • 0

Podnesen je prvi zahtjev za priznavanje oznake "Dokazana kvaliteta“, a podnijela ga je Hrvatska voćarska zajednica, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

"Svaka fizička ili pravna osoba koja ima pravni interes i koja ima sjedište ili prebivalište u Republici Hrvatskoj može u roku od 30 dana od dana objave ove Obavijesti podnijeti prigovor na podneseni Zahtjev sukladno članku 98. stavku 6. Zakona o poljoprivredi“, pojašnjavaju.

Podsjećamo, resorno je ministarstvo uspostavilo dobrovoljni nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda "Dokazana kvaliteta" radi postizanja još veće prepoznatljivosti i promocije domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda putem jedne, jedinstvene prepoznatljive oznake.

Informiranje potrošača, ali i zaštita proizvođača 

Nacionalni sustav kvalitete osmišljen je kako bi se dodatno označilo poljoprivredne i prehrambene proizvode više kvalitete odnosno proizvode s posebnim karakteristikama unutar pojedinih sektora, između ostalih, mlijeka, mesa, voća i njihovih proizvoda.

Uvodi se jedinstvena oznaka domaćih proizvoda - Dokazana kvaliteta

"Naglasak sustava je na označavanju proizvoda s dodanom vrijednosti temeljenoj na dodanoj kvaliteti proizvoda koja proizlazi iz različitih čimbenika koji se odnose na način proizvodnje, prerade, kvalitetu sirovine ili konačnog proizvoda, a temelje se na objektivnim i mjerljivim kriterijima. Osim informiranja potrošača o dodanoj vrijednosti proizvoda, ovaj sustav štiti i proizvođače od nepoštenih praksi“, navode.

Specifikaciju proizvoda za sektor voća možete pronaći ovdje.

Podsjećamo, kako nam je u lipnju još rekao ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, doc.dr.sc. Krunoslav Dugalić, i mi po uzoru na druge EU zemlje pokušavamo definirati nacionalni sustav pa s jedne strane imamo sustav koji je bio u bivšoj agenciji HPA. To je Hrana s hrvatskih farmi i polja i sada u okviru EU, nacionalni sustav kvalitete - Dokazana kvaliteta.

Građanima Hrvatske sigurnost hrane najbitnija

"Ta dva sustava su pod kapom Ministarstva i razlikuju se po tome što je dokazana kvaliteta notificirana pri Europskoj komisiji i pretpostavlja da ti proizvodi imaju jedan dio nadstandarda kvalitete dok Hrana hrvatskih farmi i polja govori o standardu kvalitete s pozicije sljedivosti podrijetla robe”, pojasnio je.

Krunoslav Dugalić: Sigurnost hrane uvijek mora biti ispred komercijalnih interesa

Inače, prema istraživanju Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) za građane Hrvatske sigurnost je prva na listi prioriteta potrošača. Odmah iza nje dolazi cijena pa sljedivost odnosno potrošači žele znati podrijetlo hrane koju konzumiraju. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Dokazana kvaliteta Oznaka Domaći proizvodi Sektor voća


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!