Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Peradarstvo
  • 22.01.2014. 13:15

Perad kvalitetna, proizvođači na koljenima

Uz europske standarde, bez poticaja i GMO soje te zbog nelojalne konkurencije domaći peradari u kolapsu

  • 406
  • 32
  • 0

Na skupu o peradarstvu, kojeg je Ministarstvo poljoprivrede sazvalo u svrhu obnavljanja rada Savjeta, koji je postojao, ali nije aktivno radio, sudjelovali su znanstvenici poljoprivrednih i Veterinarskog fakulteta te svi ozbiljniji proizvođači peradi i jaja. Zaključak bi se mogao svesti na jedno, domaći proizvodi su visoke kvalitete, ali proizvođači su na koljenima i to zbog nelojalne konkurencije, kao, uostalom kod velikog broja prehrambenih proizvoda nakon ulaska u EU.

Zlatko Janječić

Tako smo primjerice, veliki uvoznik hrenovki (crvena roba ili barena kobasica) iz Italije, za njih nakon izvoza u SAD drugi po redu, dok domaći proizvođači, bez poticaja i 15 posto skupljom sojom koja nije GMO, ili kvalitetnim jajima koja ne mogu plasirati ni kroz jadranski turizam u poslovnim poteškoćama. Tu su i dodatni problemi s ograničenjima u vezi sa Zakonom o dobrobiti životinja čija primjena počinje od 1. srpnja.

Zlatko Janječić

Činjenica je da u odnosu na svijet imamo visokokvalitetno meso peradi i jaja zahvaljujući velikom angažmanu proizvođača, imamo i znanost s „punim glavama“ i ladicama projekata i ideja, kaže prof. dr. Zlatko Janječić, predstojnik Zavoda na zagrebačkom Agronomskom fakultetu, koji je uvid u svjetsku situaciju stekao na lanjskom Svjetskom kongresu u Brazilu. Međutim i jedan i drugi segment zahtijevaju sustavnu organizacijsku i materijalnu potporu države i zaštitu nacionalne proizvodnje, a ne samo kampanjsko provođenje europskih sugestija. Kao mala, ali specifična zemlja moramo koristiti svoje komparativne prednosti, primjerice po genomu, velikim količinama zapuštenog zemljišta za ekstenzivnu proizvodnju i sl.


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Peradarstvo Konkurencija Kvaliteta Zlatko Janječić GMO Uvoz


Autor

Rajko Polić

Više [+]

Novinar HND-a od 1973. Studirao filozofiju u Zagrebu, poljoprivredu u Križevcima, profesionalni novinar - reporter u Večernjem listu 30 godina, sudjelovao u pokretanju prvog specijaliziranog priloga Vrt