Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mesna industrija
  • 08.06.2020. 15:00

Pandemija: Preko 70% tvrtki mesnih i ribljih proizvoda ocijenjeno kao visoko rizično?

Sektor se trenutno bori s post-Covid-19, a pandemija bi mogla biti kap koja će preliti čašu punu problema s kojima se već susreće mesna industrija.  

Foto: Depositphotos/elnariz
  • 419
  • 114
  • 0

Gotovo tri četvrtine, odnosno 70% najvećih svjetskih mesnih, ribljih i mliječnih tvrtki ocijenjeno s tzv. visokim pandemijskim rizikom te su kritizirane zbog svojeg neodgovornog ponašanja prema radnicima i nesposobnosti da na vrijeme spriječe širenje zaraze u tvornicama, pokazalo je novo izvješće koje je objavio FAIRR, globalna mreža investitora fokusiranih na ekološke i društvene probleme u upravljanju lancima proteina. 

Cilj ove mreže je pružiti uvid u utjecaj trenutne krize na mesnu industriju te kakvu će ona ulogu imati u budućnosti ako se pandemija nastavi. Na temelju podataka prikupljenih Coller FAIRR indeksom, zaključeno je kako se sektor trenutno bori s post-Covid-19 i da bi pandemija mogla biti kap koja će preliti čašu punu problema s kojima se već susreće ova industrija.  

Veći nadzor i regulacija u tvornicama

Istraživanje pod naslovom Zaražena industrija upozorava investitore da će ova grana proizvodnje biti podvrgnuta povećanom nadzoru i regulaciji koja će vjerojatno uključivati nove protokole.

Radnici u klaonicama najteže pogođeni koronavirusom? Rade i bolesni

"Kako ne bi izazvala sljedeću krizu, mesna se industrija mora pridržavati sigurnih standarda koji se odnose i na hranu i na radnike. Zatvorene životinje i prekomjerno korištenje antibiotika nikako ne idu na korist okolišu i vodi“, rekao je Jeremy Coller, osnivač FAIRR-a, a njegovo mišljenje podržale su i europarlamentarke Anja Hazekamp i Stella Kyriakides koje smatraju kako se potrošnja mesa također treba smanjiti, ali i stvoriti sustave u tvornicama koji će štititi radnike.

Treba napomenuti i da istraživanje FAIRR-a ukazuje i na mogućnosti alternativnog proteinskog sektora, a nakon naglog rasta prodaje biljnih bjelančevina. Napominju da je samo u SAD-u u jednom tjednu u travnju, prodaja biljnih alternativa mesu porasla za 200% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a dionice Beyond Meata porasle su više od 80% u ovoj godini.

Mesna industrija pod pritiskom

Podsjećamo, ovaj je sektor poljoprivredne i prehrambene proizvodnje posljednjih tjedana pod sve većim pritiskom, a nakon niza oboljelih od  SARS—CoV-2 u tvornicama i mesnicama diljem svijeta. Najteže je pogođen SAD gdje je virus ušao u čak 180 klaonica i tvornica za preradu, a zbog manjka kapaciteta, farmeri su prisiljeni eutanazirati životinje. 

Eutanazirali svinje gušenjem i prženjem na 120 stupnjeva

Međutim, i ostale zemlje poput Irske, Španjolske, Australije, Njemačke, Brazila, Kanade i Velike Britanije bore se s istim problemom. Njemačka je čak odlučila zabraniti rad u pakirnicama preko agencija za privremeno zapošljavanje i pooštriti pravila o radu u klaonicama jer su, kako kažu, postale "uzgajališta" Covid-19. Kazne su i do 30.000 eura! 


Tagovi

FAIRR Mesna industrija Pandemija Virus Širenje Mesnice Tvornice Alternativa mesu


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]