Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zalihe piva
  • 17.08.2020. 07:30

Pandemija dovela i do viška piva, koriste ga za proizvodnju energije

Mere zaustavljanja širenja virusa korona u Australiji pogodile su pivarsku industriju koja ima ogromne količine zaliha. Ipak, našli su način da ih iskoriste.

Foto: Jumpstory
  • 108
  • 263
  • 0

Zbog zatvaranja ugostiteljskih objekata u australskim pivarama ostale su ogromne zalihe neprodanog piva, piše CNN. Ali umesto da ga bace, u saveznoj državi Južnoj Australiji dobilo je novu svrhu. Ustajalo pivo postalo je energija za napajenje postrojenja koja pročišćuju vodu.

U postrojenju za pročišćivanje otpadnih voda u Glenelgu, zapadno od Adelaidea, poslednjih su meseci milioni litara iz lokalnih pivara pretvoreni u obnovljivu energiju. 

Postrojenje meša organski industrijski otpad s muljem iz otpadnih voda za proizvodnju bio gasa, koji se zatim pretvara u električnu energiju za pogon čitavog objekta.

U dva meseca proizveli energije za 1.200 kuća

Obično stvara dovoljno bio gasa kako bi se obezbedilo oko 80 odsto energetskih potreba. Međutim, ustajalo pivo je promenilo situaciju i proizvodnja energije je došla do 654 megavata u jednom mesecu.

Dejan Miškov: Proizvodnja kraft piva nije unosan posao, ali može da bude

"Dodavanjem oko 150.000 litara piva nedeljno proizveli smo rekordnih 355.200 m3 bio gasa u maju i još 320.000 m3 u lipnju. To je dovoljno za napajanje 1.200 kuća", rekla je Lisa Hanant, menadžerka proizvodnje i obrade iz vladine organizacije SA Water. Dodaje i kako ga visoka kalorijska vrednost ovog pića čini idealnim za oslobađanje toplote.

Australijsko obustavljanje rada ugostiteljskih objekata teško je pogodilo pivarsku industriju. Tako je u maju "Lion Beer Australia", jedna od najvećih pivara u toj zemlji saopštila da ima neželjene zalihe od čak 4,5 miliona litara.


Tagovi

Zalihe piva Australija Korona kriza Bio gas Energija


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.