Pretraga tekstova
Njihova zaštita se temelji na ugledu i dugoj tradiciji proizvodnje, ograničenoj na teritorijalnom području Kantona Sarajevo
Sarajevski ćevapi mogli bi dobiti zaštitu na nivou Evropske unije. Naime, o daljem postupku zaštite ovog prehrmbenog prozvoda, na nedavnom sastanku razgovarali su predstavnici Udruženja sarajevskih ćevabdžija sa službenicima Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, Draganm Brenjom i Maidom Mujkić.
Podsjetimo, Sarajevski ćevapi/Sarajevski ćevapčići već su zaštićeni oznakom geografskog porijekla na nacionalnom nivou, a nakon čega su se, u skladu s odredbama Pravilnika o sistemima kvaliteta za prehrambene proizvode, stekli uslovi za podnošenje zahtjeva za registraciju zaštićene oznake geografskog porijekla na nivou EU.
Postupak se pokreće podnošenjem zahtjeva Agenciji za sigurnost hrane BiH koja isti dostavlja Evropskoj komisiji.
Standardizacija i brendiranje autohtonih proizvoda: Tradicija uz pečat kvaliteta
Proizvode se na ograničenom teritorijalnom području Bosne i Hercegovine koje uključuje administrativno područje Sarajevskog kantona, i njihova zaštita se temelji na njihovom ugledu i dugoj tradiciji proizvodnje.
"Bosna i Hercegovina je trenutno prva zemlja u procesu pristupanja Evropskoj uniji iz naše regije koja ima prehrambeni proizvod upisan u registar oznaka geografskog porijekla - Livanjski sir, dok su u postupku registracije oznake porijekla još dva proizvoda - ekstra djevičansko maslinovo ulje Hercegovine i gatački kajmak iz mješine", saopćeno je iz Agencije.
Tagovi
Sarajevski ćevapi Sarajevski ćevapčići Geografsko porijeklo Agencija za sigurnost hrane Zaštita
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!