Pretraga tekstova
Kod 17 briseva utvrđeno prisustvo mikroorganizama iznad definiranih graničnih vrijednosti.
Inspektori za hranu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo izvršili su sredinom novembra redovni nadzori u 38 ugostiteljskih objekata u kojima se posluje s hranom.
Provedena je kontrola higijene ambalaža/pakovanja koje dolaze u kontakt s hranom. Ukupno je uzeto 88 briseva s unutrašnjosti ambalaže koja je u kontaktu s hranom, različitih vrsta i materijala (stiropor, karton, aluminijske folije...).
Oprana i zapakirana salata: praktičnost ili rizik za zdravlje?
Kako je sopšćeno, 71 bris (80,68%) je bio u potpunosti u skladu sa odredbama Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu, dok je kod 17 briseva (19.32%) utvrđeno prisustvo mikroorganizama (aerobno mezofilne bakterije) iznad definiranih graničnih vrijednosti, za što su inspektori odmah djelovali korektivno, te izdali 11 rješenja o otklanjanju nedostataka.
Inspektori za hranu tokom inspekcijskih kontrola zatražili su i Izjave o usklađenosti shodno Pravilniku o materijalima i predmetima namijenjenim za kontakt sa hranom i dokumentaciju kojom se dokazuje sljedivost, a što su subjekti u poslovanju sa hranom osigurali.
Tagovi
Inspektori za hranu Redovni nadzori Kontrola higijene Kantonalna uprava za inspekcijske poslove
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ovog vikenda u Derventi "Sajam proizvoda i usluga iz ruralnog područja"
Udruženjе pčelara "Lipa" iz Dervente organizuje 22. i 23. novembra "Sajam proizvoda i usluga iz ruralnog područja - Derventa 2025". Sajam će biti održan na platou ispred...