Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žito
  • 11.12.2013. 20:05

Novi brand čepinskog ulja Tena

95 tisuća tona uljarica je otkupljeno, a 3 milijuna litara čepinskog suncokretovog ulja plasirano je na tržište otkako je Žito preuzelo čepinsku uljaru

Foto: freepik.com
  • 505
  • 28
  • 0

Od preuzimanja Tvornice ulja Čepin proljetos, od strane osječkog Žita na tržište je plasirano približno tri milijuna litara čepinskog suncokretovog ulja. Ilija Nedić, član Uprave Žito d.o.o., naveo je za Glas Slavonije kako je trenutačno u tijeku prerada soje i proizvodnja sojine pogače za potrebe domaćih tvornica stočne hrane. Radi se o visokoproteinskom proizvodu koji sadrži i do 7,5% ulja i predstavlja izvrstan nadomjestak za sojinu sačmu. No, to nije jedina novost u čepinskoj uljari.

Iz te je tvrtke ovih dana lansiran novi brand čepinskog uljaTena“. To je, s obzirom na integriranje Tvornice ulja Čepin u Žito Grupu, logičan korak, navode iz tvrtke. Uvođenjem novog branda, Tvornica ulja Čepin napustila je i punjenje ulja u prepoznatljive četvrtaste boce koje su bile jedinstvene na domaćem tržištu. "Zbog neprimjerene čvrstoće, a u isto vrijeme visoke gramaže koja značajno utječe na trošak izrade same četvrtaste boce, jednostavno smo bili primorani ići na okruglu, danas gotovo općeprihvaćenu formu boce za ulje", izjavio je Nedić za Glas Slavonije. Cijena ulja na domaćem tržištu je u odnosu na isto razdoblje lani manja, ali nije za čuditi, pošto je uvelike ovisna o kretanju cijene suncokreta.

Kako je žetva suncokreta u susjednim zemljama bila uspješna, to se izravno odrazilo na pad cijene suncokreta. Nakon što je domaće tržište postalo dio jedinstvenog europskog tržišta, za uljnu industriju su uvjeti poslovanja bitno promijenjeni.

Sada jestivo ulje bez ikakvih ograničenja dolazi na domaće tržište, prije svega iz Mađarske, ali i Srbije te Bosne i Hercegovine, koje kao članice CEFTA-e imaju posebne trgovinske sporazume s EU. U Tvornici ulja Čepin planiraju i dalje konkurirati kvalitetnom sirovinom te podizanjem tehnološke efikasnosti pogona.

"Provedeno je i refinanciranje uljare, a ulaganja u tehnologije će biti usmjerena na ulaganje u dodatne silose i sušare, novi kotao kapaciteta 15t/pare, na ljusku suncokreta te pogon ekstrakcije kojim bi se podigla iskoristivost u proizvodnom procesu te osigurao kvalitetniji i stabilniji nusproizvod (sačma umjesto pogače)."

"Trenutačno je stalno zaposlenih 147 radnika, a nadamo se da će se povećanjem zaposlenosti tvornice otvoriti prostor i za zapošljavanje dodatnih radnika". Valja napomenuti da je suradnja Uprave sa sindikatima u Tvornici ulja Čepin na zavidnoj razini te da je u listopadu potpisan i novi Kolektivni ugovor za Tvornicu ulja Čepin.

Foto: freepik.com


Povezana biljna vrsta

Suncokret

Suncokret

Sinonim: Cvijet sunca, trava sunca | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi... Više [+]

Tagovi

Ulje Tena Žito Suncokret Brand Tehnološka efikasnost

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]