Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Antibiotici u jajima
  • 04.03.2017. 16:30

Nedozvoljeni preparat za nesilice rizik za javnost

Afere vezane za kvalitetu hranu čini se - ne misle nestati samo tako.

  • 2.337
  • 244
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je kako je utvrđeno da jaja koja su distribuirana na šest mjesta sadrže enrofloksacin.

Afere vezana za kvalitetu hranu čini se - ne misle nestati samo tako.

U medijima se govori i o anonimnom pismu za tportal u kojem se tvrdi kako je Damir Agičić, pomoćnik ministra Tomislava Tolušića, u Upravi za veterinarstvo naredio cenzuru o neispravnoj hrani. Tako su na policama šest prodavaonica u Hrvatskoj pronađena jaja sa zabranjenim antibiotikom enrofloksacin, o čemu javnost nije obaviještena.

Zbog cijelog slučaja nadležni inspektor vodi postupak protiv vlasnika jata zbog korištenja nedopuštenog preparata.

Naime, 12. prosinca 2016. godine uzorkovana su jaja u objektu farme tvrtke GENO u Zaprešiću. Utvrdili su da se u jajima nalazi određena količina enrofloksacina. Taj preparat, kažu u Ministarstvu, nema propisane maksimalno dopuštene količine u jajima, ali se u nesiličarskoj proizvodnji uopće ne bi smio upotrebljavati.

Jaja u optjecaju

O slučaju je Veterinarska inspekcija obavijestila hrvatski RASFF, a obavijest poslala i Sanitarnoj inspekciji na daljnje postupanje. Nalazi uzorkovanih jaja stigli su 20. siječnja, a s obzirom na to da se radilo o monitoringu, proizvod je dotad bio u optjecaju. Istodobno s hitnom obavijesti Sanitarnoj inspekciji, od Hrvatske agencije za hranu zatražena je inicijalna procjena rizika.

Sanitarna inspekcija obavila je službenu kontrolu u šest objekata u koja su jaja distribuirana.

Za cijelu situaciju Hrvatska agencija za hranu (HAH) donijela je procjenu rizika te utvrdila da bi unos enrofloksacina u slučaju konzumacije proizvoda u ovom konkretnom slučaju bio od 0,1 do 0,82 mikrograma, što je puno niže od dopuštenih 140 mikrograma koliki je toksikološki prihvatljiv dnevni unos prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Antibiotik za bakterijske bolesti

Riječ je o antibiotiku širokog spektra koji se koristi za bakterijske bolesti poput stafilokoka, streptokoka i Escherichie coli.

Javnost o ovome nije bila obaviještena, kao ni o slučaju trovanja osobe koja je u Njemačkoj kupila čaj od korijena velikog čička uvezenog iz Hrvatske, a u kojem je bila povećana koncentracija skopolamina i atropina.


Tagovi

RASFF Enrofloksacin Nesilice GENO


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!