Pretraga tekstova
Inspektorat RS poziva subjekte u poslovanju s hranom da blagovremeno preduzmu potrebne mjere kako bi svoje poslovanje uskladili sa zakonskim izmjenama.
Inspektorat Republike Srpske obavještava privredne subjekte u poslovanju s hranom da ovog mjeseca na snagu stupa set novih pravilnika koji regulišu uslove koje treba ispunjavati hrana namijenjena za posebne prehrambene potrebe, kako bi se ista mogla prometovati na tržištu RS, stoji u priopćenju Inspektorata RS.
Predmetni podzakonski akti donešeni su sa ciljem preciznijeg uređenja ove materije, te postizanja adekvatnog nivoa zaštite zdravlja i interesa potrošača i proizvođača, te efikasnog funkcionisanja tržišta, a riječ je o:
Novim podzakonskim aktima definisano je da subjekti u poslovanju s hranom prije stavljanja na tržište RS hrane za posebne prehrambene potrebe, dodataka ishrani i hrane obogaćene nutrijentima, podnose Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS zahtjev za upis u propisane registre. U skladu sa procedurama uz zahtjev je potrebno između ostalog priložiti i stručno mišljenje i analitički izvještaj Instituta za javno zdravstvo RS.
Inspektorat RS poziva subjekte u poslovanju s hranom da blagovremeno preduzmu potrebne mjere kako bi svoje poslovanje uskladili sa zakonskim izmjenama.
Foto: Pixabay/larsen9236
Tagovi
Inspektorat Republike Srpske Poslovanje s hranom Hrana Pravilnik Posebne prehrambene potrebe
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ P... Više [+]
Ako voliš sok od zove stavi ❤️
Recept za sok od zove (sirup)
Sastojci:
• 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni)
• 2 l vode
• 2 limuna (oprana, isečena na kolutove)
• 1,5 kg šećera
• 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g)
⸻
Priprema:
1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili ih samo istresi da ne ubiješ aromu) i stavi u veću posudu.
2. Dodaj vruću prokuvanu vodu, kolutove limuna i limuntus.
3. Pokrij i ostavi da stoji 24 sata na hladnom mestu (ili frižideru).
4. Sutradan procedi kroz gazu ili gusto sito.
5. Dodaj šećer i mešaj dok se ne rastopi (možeš malo zagrejati ako se sporo rastapa).
6. Sipaj u sterilisane flaše i dobro zatvori.