Je li mrkva namirnica koja "oštri pogled" i je li paradajz dobar za naš vid, kako se vjeruje već generacijama, provjerio je portal foodfacts.
Kada je riječ o hrani i zdravlju, uvijek se provuče teza da je mrkva namirnica koja oštri, a paradajz ta koja čuva naš vid. Istražili smo stoje li iza tih tvrdnji naučni dokazi ili su to samo mitovi koje prenosimo generacijama.
Obje su namirnice bogate nutrijentima i često ih vežemo uz "zdravlje očiju". Mrkva se tradicionalno povezuje s dobrim vidom zbog visokog sadržaja beta-karotena, dok se u nutritivnom sastavu paradajza javlja likopen i drugi antioksidansi.
Portal foodfactsnews o ovoj je temi razgovarao s Almom Milak, magistricom prehrambene tehnologije i nutricionisticom.
"Vid uveliko ovisi o zdravlju sitnih krvnih žila koje snabdijevaju oči kisikom i hranjivim tvarima – na sličan način na koji se srce oslanja na velike arterije", uspoređuje.
Savjetuje da ćemo do hranjivih tvari najbolje doći konzumacijom hrane koja je bogata raznovrsnim voćem, povrćem i omega-3 masnim kiselinama, poput onih koje nalazimo u lososu, tuni i sardinama.
Paradajz ima šta za ponuditi kada je u pitanju zdravlje očiju. "I to kroz svoj bogat antioksidativni sastav. Likopen, lutein i zeaksantin. Sve su to spojevi koje nalazimo u ovom povrću, a koji igraju važnu ulogu u očuvanju vida, posebno kako starimo", ističe stručnjakinja Milak.
Kako pojašnjava, antioksidansi iz paradajza pomažu u zaštiti očiju od oštećenja izazvanih svjetlošću te mogu smanjiti rizik od stanja poput makularne degeneracije i katarakte, odnosno degenerativnog stanja koje može ozbiljno narušiti kvalitetu vida i svakodnevno funkcioniranje.
"U tom smislu, ona ima snažnu preventivnu ulogu u dugoročnom zdravlju očiju, dok je mrkva više fokusirana na direktnu podršku funkciji vida, te je upravo tu ključna razlika između mrkve i paradajza u ulozi poboljšanja vida", istaknula je ona.
Upozorava i na to da prekomjerno konzumiranje mrkve može uzrokovati da koža izgleda žuto ili žuto-narandžasto zbog nakupljanja većeg nivoa karotena u krvi te savjetuje da u svemu treba pronaći mjeru.
Stručnjakinja Alma Milak navodi koji to vitamini doprinose dobrom vidu:
"Ako već imamo problema s očima, više će se postići s izbacivanjem štetne hrane i slatkiša, rafiniranih šećera, koji oduzimaju tijelu mikronutrijente i time čistite tijelo od toksina, čime će se omogućiti organizmu da obavlja svoje redovne biohemijske i druge procese i regeneraciju dijelova tijela, pa tako i oka", napominje ona.
O istoj su temi razgovarali i s Karmen Matković Melki, dipl. ing., univ. mag. pharm.
"Svakodnevno jedenje mrkve i paradajza može biti koristan doprinos zdravlju očiju, ali učinak neće biti optimalan ako cjelokupna prehrana nije raznolika i uravnotežena. Naše oči 'trebaju' puno više nutrijenata od karotenoida iz mrkve i paradajza", objašnjava sagovornica.
Također, Matković Melki naglašava da je jednako važan i cjelokupan stil života, jer prehrana i dobar nutritivni status čine samo mali dio onoga što utječe na zdravlje očiju. "Na vid značajno utječu i faktori poput pušenja, tjelesne aktivnosti, izloženosti UV zračenju i ekranima, kao i proces starenja", istaknula je.
Navodi i da su raznovrsno tamnozeleno povrće, ali i kukuruz i mahunarke, cjelovite žitarice i jaja bitne za očuvanje zdravlja očiju. "Važan je unos namirnica koje sadrže antioksidanse, a to su u prvom redu svježe voće, tačnije citrusi, bobičasto voće i žuto – narančasto povrće", kaže.
Neizostavne su, dodaje, i omega-3 masne kiseline iz plave, masne ribe i alge koje sprječavaju isušivanje sluznice oka. "Naposljetku ne smijemo zaboraviti orašaste plodove i sjemenke koje su izvor cinka i omega-3 masnih kiselina", naglašava.
Kaže da bioraspoloživost korisnih tvari u paradajzu i mrkvi uveliko ovisi o načinu pripreme. "Kod paradajza, kuhanje, dinstanje ili pečenje znatno povećava iskoristivost likopena, pogotovo ako se kombinira s masnoćom poput maslinova ulja, iako se pritom smanjuje količina vitamina C", pojasnila je.
Slično, kaže, vrijedi i za mrkvu. Termička ili mehanička obrada oslobađa beta-karoten te poboljšava apsorpciju luteina i zeaksantina, posebo uz dodatak masnoće, dok se vitamin C gubi kuhanjem. Za primjere jela koja povećavaju iskoristivost ovih tvari navodi šalšu od paradajza ili salatu od ribane mrkve i paradajza s maslinovim uljem.
Tvrdnja da mrkva i paradajz poboljšavaju naš vid je djelomično tačna. Naime, one sadrže vrijedne tvari poput beta-karotena, luteina, zeaksantina i likopena, koje mogu doprinijeti dugoročnom zdravlju očiju. Međutim, same po sebi nisu čudesna rješenja za bolji vid nego se optimalna zaštita vida postiže uravnoteženom prehranom koja uključuje raznovrsno povrće, voće, zdrave masnoće i druge nutrijente važne za zdravlje oka, uz naravno druge životne navike poput tjelesne aktivnosti, izloženosti UV zračenju i ekranima.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica
Partner
FoodFacts
Ul. Franje Kuhača 18,
31000 Osijek,
Hrvatska
e-mail: info@foodfacts.news
web: https://www.foodfacts.news/