Pretraga tekstova
Gotovo polovica ispitanika rekla je da bi izbjegla kupiti hranu koja sadrži GMO, a trećina da ne žele podržati tvrtke koje koriste GMO u svojim proizvodima.
Nakon više od 20 godina genetskog inženjeringa u poljoprivredi, potrošači su i dalje skeptični prema genetski modificiranoj hrani, pokazala je najnovija studija sa Sveučilišta Washington u St. Louisu.
Sydney Scott, asistent i glavni autor ovoga rada kaže kako ljudi imaju tendenciju doživljavati prirodno kao svet, a GMO hrana krši tu prirodnost, piše FoodDive.
U studiji se navodi kako ova pojava ne objašnjava zašto kupci nemaju problema s procesuiranom hranom, ali istovremeno imaju s jabukama koje su genetski izmijenjene tako da ne posmeđe. "Čini se da potrošači misle kako nije uredu probiti DNA. Ljudima se to gadi i puno se brinu o tome", kaže Scott.
Sve se ovo događa unatoč činjenici što se gotovo polovica američkog zemljišta, odnosno 12% ukupne svjetske obradive površine koristi za uzgoj GMO usjeva.
Gotovo polovica ispitanika rekla je da bi izbjegla kupiti hranu koja sadrži GMO, a trećina da ne žele podržati tvrtke koje koriste GMO u svojim proizvodima. Kada je slična studija objavljena 2011. godine, samo je 15% ispitanika reklo kako će radije izbjeći GMO.
Ovaj trend, naravno, utječe i na same proizvođače pa neki od njih ukidaju genetski modificirane sastojke u svojim proizvodima. Bude li se ovaj trend nastavio, vrlo je vjerojatno da će puno više proizvođača izbaciti GMO iz svojim proizvoda.
Druge tvrtke tvrde kako edukacija potrošača o GMO sastojcima ima više smisla nego izbacivanje. Proizvođači robnih marki koje sadrže GMO kažu da njihovi kupci vole njihovu hranu takva kakva jest - sve dok ih potrošači educiraju o upotrebi GMO-a i kako može poboljšati hranu.
Tagovi
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Stršljenovi – prijetnja voću i ljudima, a evo kako ih možete uhvatiti Stršljenovi u ljetnom i jesenjem periodu postaju veliki problem u voćnjacima. Ovi snažni insekti privučeni su mirisom zrelog i oštećenog voća, pa tako često napadaju jabu... Više [+]
Stršljenovi – prijetnja voću i ljudima, a evo kako ih možete uhvatiti
Stršljenovi u ljetnom i jesenjem periodu postaju veliki problem u voćnjacima. Ovi snažni insekti privučeni su mirisom zrelog i oštećenog voća, pa tako često napadaju jabuke, kruške, šljive i drugo sezonsko voće. Plodove uništavaju snažnim čeljustima, ostavljajući ih neupotrebljivim, što voćarima nanosi značajne gubitke.
Osim štete u voćnjaku, stršljenovi su i ozbiljna opasnost za ljude. Njihov ubod može izazvati jaku bol, otok, alergijsku reakciju, a u težim slučajevima čak i životnu ugroženost. Za razliku od pčela, stršljen može ubosti više puta, pa susreti s njima nisu nimalo bezazleni.
Jednostavna zamka od plastične flaše
Srećom, postoji vrlo jednostavan način da se smanji njihov broj u voćnjaku – zamka od obične plastične flaše. Postupak je brz i ne zahtijeva posebne troškove:
Flašu prerežite nešto iznad pola.
Gornji dio okrenite naopako i vratite u donji dio, tako da otvor formira lijevak prema unutra.
Zamku okačite na stablo voćke ili postavite u blizini.
Kao mamac sipajte malo piva ili voćnog soka – najbolje rezultate daje pivo.
Privučeni mirisom, stršljenovi lako ulaze u zamku, ali put nazad ne mogu pronaći. Nakon samo nekoliko sati u njoj se može primijetiti veliki broj uhvaćenih insekata.
Efikasna i sigurna metoda
Ova metoda je jednostavna, jeftina i efikasna, a pri tome ne predstavlja nikakvu opasnost za ljude. Postavljanjem nekoliko ovakvih zamki voćari mogu značajno smanjiti broj stršljenova i sačuvati svoje voće, ali i sigurnost u voćnjaku.