Pretraga tekstova
Proizvodnja mlijeka od sijena se smatra najprirodnijim načinom proizvodnje. Ovakvo mlijeko dolazi od životinja iz održivih tradicionalnih mliječnih farmi koje za proizvodnju mlijeka ne koriste fermentiranu hranu.
Evropska komisija odobrila je prijavu za registraciju mlijeka ovaca i koza koje se hrane snijenom, u Registar garantirano tradicionalnih specijaliteta - Traditional Speciality Guaranteed (TSG), navodi Ag-Press.
Nazivi su zaštićeni na pet jezika: njemačkom, engleskom, talijanskom, francuskom i španjolskom jeziku. Pa tako ovčje mlijeko dobiveno od životinje hranjene sijenom ima nazive: "Schaf-Heumilch", "Sheep’s Haymilk", "Latte fieno di pecora", "Lait de foin de brebis" te "Leche de heno de oveja". Isto je i sa kozjim mlijekom, a nazivi su mu: "Ziegen-Heumilch", "Goat’s Haymilk", "Latte fieno di capra", "Lait de foin de chèvre" te na španjolskom "Leche de heno de cabra".
Proizvodnja mlijeka od sijena se smatra najprirodnijim načinom proizvodnje. Ovakvo mlijeko dolazi od životinja iz održivih tradicionalnih mliječnih farmi koje za proizvodnju mlijeka ne koriste fermentiranu hranu.
Oznaka Garantirano tradicionalni specijalitet naglašava tradiciju proizvodnje, a ne porijeklo te se odnosi na proizvode čiji sastav ili način proizvodnje imaju tradicionalni karakter.
Ovi nazivi pridružit će se popisu od više od 1.445 naziva već zaštićenih proizvoda, a koje možete pronaći na ovom linku.
Podsjetimo, ove smo sedmice pisali o tome kako je Vijeće ministara BiH, na prijedlog Agencije za sigurnost hrane, na posljednjoj sjednici donijelo Odluku o visini naknade za postupak zaštite oznaka porijekla i geografskog porijekla i postupak zaštite oznaka garantirano tradicionalnog specijaliteta prehrambenih proizvoda.
Tagovi
Zaštićeni proizvodi Proizvodnja mlijeka Sijeno Garantirano tradicionalni specijalitet
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ječam u vodi, ako se voda brzo ne povuče iz usjeva pitanje kako će dalje teći njihov razvoj i da li će upšte