Pretraga tekstova
Proizvodnja mlijeka od sijena se smatra najprirodnijim načinom proizvodnje. Ovakvo mlijeko dolazi od životinja iz održivih tradicionalnih mliječnih farmi koje za proizvodnju mlijeka ne koriste fermentiranu hranu.
 
        Evropska komisija odobrila je prijavu za registraciju mlijeka ovaca i koza koje se hrane snijenom, u Registar garantirano tradicionalnih specijaliteta - Traditional Speciality Guaranteed (TSG), navodi Ag-Press.
Nazivi su zaštićeni na pet jezika: njemačkom, engleskom, talijanskom, francuskom i španjolskom jeziku. Pa tako ovčje mlijeko dobiveno od životinje hranjene sijenom ima nazive: "Schaf-Heumilch", "Sheep’s Haymilk", "Latte fieno di pecora", "Lait de foin de brebis" te "Leche de heno de oveja". Isto je i sa kozjim mlijekom, a nazivi su mu: "Ziegen-Heumilch", "Goat’s Haymilk", "Latte fieno di capra", "Lait de foin de chèvre" te na španjolskom "Leche de heno de cabra".
Proizvodnja mlijeka od sijena se smatra najprirodnijim načinom proizvodnje. Ovakvo mlijeko dolazi od životinja iz održivih tradicionalnih mliječnih farmi koje za proizvodnju mlijeka ne koriste fermentiranu hranu.
Oznaka Garantirano tradicionalni specijalitet naglašava tradiciju proizvodnje, a ne porijeklo te se odnosi na proizvode čiji sastav ili način proizvodnje imaju tradicionalni karakter.
Ovi nazivi pridružit će se popisu od više od 1.445 naziva već zaštićenih proizvoda, a koje možete pronaći na ovom linku.
Podsjetimo, ove smo sedmice pisali o tome kako je Vijeće ministara BiH, na prijedlog Agencije za sigurnost hrane, na posljednjoj sjednici donijelo Odluku o visini naknade za postupak zaštite oznaka porijekla i geografskog porijekla i postupak zaštite oznaka garantirano tradicionalnog specijaliteta prehrambenih proizvoda.
Tagovi
Zaštićeni proizvodi Proizvodnja mlijeka Sijeno Garantirano tradicionalni specijalitet
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
 Janjska sela tiša nego ikada, ali s najljepšim sirom: Evo kako ga Dragica sprema
                
                
                
                    Janjska sela tiša nego ikada, ali s najljepšim sirom: Evo kako ga Dragica sprema
                     Standardizacija i brendiranje autohtonih proizvoda: Tradicija uz pečat kvaliteta
                
                
                
                    Standardizacija i brendiranje autohtonih proizvoda: Tradicija uz pečat kvaliteta
                     Nives Marušić Radovčić: Smeđa jaja su zdravija od bijelih, dimljeni pršut štetan? Mit, a ne istina
                
                
                
                    Nives Marušić Radovčić: Smeđa jaja su zdravija od bijelih, dimljeni pršut štetan? Mit, a ne istina
                     Biljni sir i ostale "kopije" dobijaju crvene etikete: "Nije 100% mliječni proizvod"
                
                
                
                    Biljni sir i ostale "kopije" dobijaju crvene etikete: "Nije 100% mliječni proizvod"
                     
