Pretraga tekstova
Mirza Velić je odlučio iskoristiti resurse prirode, vlastito znanje i ljubav prema domaćim proizvodima kako bi napravio posao koji planira proširiti u budućnosti.
Mirza Velić iz mjesta Slatina nedaleko od Jablanice bavi se proizvodnjom domaćih proizvoda. Od hobija Mirza je napravio pravi posao s pristojnom zaradom.
"Proizvodnjom domaćih proizvoda sam počeo da se bavim prije dvije godine. Ispočetka je to bilo zamišljeno kao hobi i jedan vid pokušaja zarade dok se ne snađem za posao, a sada je postalo već malo ozbiljniji projekt koji svakodnevno unapređujem", rekao je Mirza za Agroklub.
Mirza pravi jabukovo sirće, med maslačka i borovine, sirup od borovine, sok od zove, kantariona, kadulje, ulje kantariona, koprive, likere od višnje, divlje kupine, malina, kupina, šipka, te rakije od grozda, jabukovače, šljive, te pekmez od takiša.
"Od početnih 5 proizvoda već smo dogurali do njih dvadesetak, a ove godine ako Bog da, naravno zavisno od vremenskih uvjeta i do velikodušnosti prirode, planiramo povećati broj proizvoda. Ove godine u planu nam je da obogatimo ponudu sa salatama, konzerviranjem šumskih gljiva, domaćih trava i čajeva do veće i raznovrsnije ponude sokova, pekmeza, džemova, alkoholnih pića, likera, sirupa", kaže Mirza.
Mirza planira povećati ponudu proizvoda organskog porijekla, jer kako kaže, u tome leži budućnost proizvodnje i zdrave ishrane.
"Trenutno imamo dva proizvoda 100% organskog porijekla, to je jabukovo sirće, napravljeno od 100% soka divlje jabuke odnosno divljake i pekmez od takiša - napravljen također od 100% soka kruške takiše", kaže Mirza.
Mirza kaže kako je jabukovo sirće njegov najprodavaniji proizvod i da za njega vlada veliki interes. Rekao je da veliki interes vlada i za sirup od borovine koji je prepoznat kao pravi lijek.
Svoje proizvode prodaje na sajmovima i preko interneta. Ima Facebook stranicu Domaći proizvodi "Vela" gdje se može vidjeti široka ponuda njegovih domaćih proizvoda.
Kaže kako većinu sirovina za proizvode sadi sam. Dodaje kako mu nije naporno raditi ovaj posao. Sve sadi na obiteljskom imanju, no ne isključuje širenje proizvodnje ako bude postojao interes. A interes za domaće proizvode raste.
"Potražnja za domaćim proizvodima će biti sve veća i veća. Ljudi danas kad kupuju više nisu sigurni je li nešto prskano ili nije. Zato traže i kupuju domaće", zaključuje Mirza.
Tagovi
Vela Jablanica Mirza Velić Jabukovo sirće Domaći proizvodi Vela
Autorica
Više [+]
Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Sveučilištu. Već nekoliko godina radi na online portalima u BiH.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 2 dana
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano