U sklopu IFAJ svjetskog kongresa agrarnih novinara posjetili smo Keniju, evo kako funkcionira njihova najveća fabrika za preradu piletine
Tokom naše posjete Keniji, imali smo priliku obići Kenchic, ovdašnju najveću fabriku piletine, koja u širokoj paleti proizvoda, na naše iznenađenje, ima i mađarske kobasice?! Otkud začinjene delicije u srcu Afrike, otkrio nam je domaćin, Alun Maskell, direktor fabrike.
U Keniju je ljutkasta receptura pristigla iz Južnoafričke Republike, otkriva naš sagovornik i dodaje: “Mađarska kobasica nam je danas druga po prodaji u segmeta kobasica, odmah nakon dimljenih”. Saznajemo i da su napravili i “ekstra ljutu varijantu” koja također ima sve brojniju publiku.
Ova fabrika za klanje, obradu i preradu piletine izgrađena je prije 10 godina, drži 58% tržišta Kenije, a sedmično preradi 350 tona pilećeg mesa. Radi se svaki dan, u smjenama. Proizvodnja zapošljava 200-njak radnika, pa je time jedan od većih poslodavaca u okolini grada Thika, Kiambu okrug.
Tehnologija prerade je u najvećoj mjeri Njemačka, ali ima tu instalirane opreme i iz Španije i Južnoafričke Republike.
“Piletina postaje glavni izvor proteina ovog dijela Afrike, tržišni udio raste", priča Alun okupljenim novinarima i dodaje da dio mesa na tržište ide kao svježe, a ostatak kao smrznuto. Otkriva i da udio svježeg postupno raste.
Ova je fabrika po mnogo čemu nalik evropskim pandanima. Higijenski su standardi visoki, nositelji su različitih certifikata kvalitete, sljedivost je iznimno važna, što je dakako podloga za plasmane velikim sistemima, poput KFC-a.
Dio su veće grupacije, koja uz Keniju djeluje i u Tanzaniji, Zambiji i Ugandi.
Uči li Afrika na greškama Evrope? Razvoj da, ali ne pod svaku cijenu!
“Trend je da se traže jeftini proteini”, kaže Maskell da u tome vide priliku, te otkriva da je ovdašnji standard držanja pilića - njih 14 na četvorni metar.
Domaće tržište im je važno, a veseli ih podatak da “potrošnja piletine raste iz više razloga”, kazuje Makena Kiara, voditeljica marketinga ove fabrike.
U sastavu kenijskog dijela grupacije nalazi se 18 farmi, a otkup ugovaraju i s 40-ak ovdašnjih kooperanata. Genetika je Aviagen.
Da je voda izvor života dobro je znano, u Africi tu tezu s razlogom vrlo ozbiljno doživljavaju. Jer ova fabrika u preradi troši i 15 litara vode po kljunu, što uz 240.000 komada koje obrade sedmično, znači potrošnju 3,6 miliona litara vode.
Upravo zato njihovo postrojenje za obradu tehničke vode igra važnu rolu - zbog kontinuiteta snabdijevanja, ali i utjecaja na okoliš.
Fotoprilog
Tagovi
Autor