Pretraga tekstova
Sve što kupac treba da napravi jeste da taj gotov proizvod, u staklenoj ambalaži, podgrije do prvog ključanja.
U ovim pravim hladnim zimskim danima, kuvana rakija je obavezno piće. Malo rakije, vode i šećera i više ne osjećate oštrinu vanjske temperature. Kuvanu rakiju nazivaju "šumadijski čaj", a najbolji sprema, i to u bocama za ponijeti, jedan par iz Braničevskog okruga, u susjednoj Srbiji. Oni su ovom piću koje predstavlja tradiciju cijele zemlje, ali i regiona, dodali jednu ključnu karakteristiku i njenu proizvodnju podigli na viši nivo.
"Jedan od naših novih proizvoda je šljivova rakija za kuvanje. Pravimo je od kvalitetne rakije - nikako od meke, već jake rakije od 50 stepeni alkohola. Zatim je razblažujemo sa vodom do 24, 25 stepeni i dodajemo med radi arome i šerbet od zaprženog šećera", kaže Zoran Lukić iz sela Dubočka kod Petrovca na Mlavi.
Zanimljivost ovog proizvoda jeste što se kupuje u staklenoj ambalaži. Proizveli su oko 100 litara, a do sada je prodato skoro sve. A sve što kupac treba da napravi jeste da taj gotov proizvod podgrije do prvog ključanja.
"Rakija se malo prokuva i servira kao kuvana rakija. Ljudi se jako interesuju za naš proizvod, kažu da se jako rijetko nalazi. To je pravi tip šumadijskog čaja. Tržištu nudimo veliki izbor proizvoda, ali moramo stalno da budemo inovativni", ističe Nevenka Ilić.
Ovaj braničevski par bavi se pčelarstvom, pa osim izuzetno kvalitetnog meda proizvode i propolis, propolis kremu i propolis u medu, pergu, voće u medu. Osim toga, svojim kupcima nude i razne likere: orahovaču, viljamovku, liker od aronije, maline, kupine, sve sa obaveznim dodatkom - medom.
"Pčelarstvo je naročito razvijeno u Braničevskom okrugu, jer nije zagađana sredine, to je brdsko-planinski kraj, jako čist, nemamo fabrika - nije zagađeno. To je najvažniji preduslov za dobar kvalitet meda. Tako su i voćarstvo i voće visokog kvalitetna, pa su i vino i rakija koje dolaze iz tog kraja jako dobri. Za kuvanu rakiju, mi proizvodimo med, a voće kupujemo i prerađujemo kući", kaže Zoran.
Međutim, pored kvalitetnog meda, uz pomoć kojeg su Zoran i Nevenka dali šumadijskom čaju novu aromu, i šljive koja dobro rodi u Braničevu, prodaja izvornih sirovina nije dovoljna i na ovu inovativnost natjerala ih je više borba za opstanak na tržištu.
"Prinosi meda iz naših košnica zavise od godine, a pošto prodaja čistog meda nije zadovoljavajuća, mi ga stavljamo i u likere, u krem za palačinke i drugo, kako bismo povećali interesovanje i kupovinu od strane naših mušterija. Na svakojaki način se borimo, pa je tako nastala i rakija za kuvanje u bocama, koja je u ovim danima pravi pogodak", objašnava Nevenka.
Tagovi
Kuvana rakija Šumadijski čaj Med Zoran Lukić Nevenka Ilić Dubočka
Autorica
Više [+]
Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🟢 RIJETKO VIĐEN PRIZOR IZ PRIRODE! Kod šume u blizini Srednje Lipnice pronađena je velika zelena gusjenica sfinge – dugačka i neobična, ali potpuno bezopasna. Rijetko se može vidjeti ovako krupan primjerak! 🦋 Nakon preobražaja iz ove gusj... Više [+]
🟢 RIJETKO VIĐEN PRIZOR IZ PRIRODE!
Kod šume u blizini Srednje Lipnice pronađena je velika zelena gusjenica sfinge – dugačka i neobična, ali potpuno bezopasna. Rijetko se može vidjeti ovako krupan primjerak!
🦋 Nakon preobražaja iz ove gusjenice izlazi noćni leptir "Jetrenka sfinge", krilat div sa rasponom krila oko 10 cm. Prepoznatljiv je po plavo-crnim poljima na donjim krilima i snažnom tijelu.
Ova vrsta je rijetka i izuzetno korisna za prirodni balans.
📸 Podijelio sam ovo jer vjerujem da malo nas zna da ovako nešto postoji u našim krajevima.
Ako je i ti nekad vidiš – ne diraj, ne ubijaj – samo posmatraj!
#Priroda #Sfinga #Gusjenica #Leptir #Bosna #RijetkiPrizori #Lipnica
Selma Mujić
prije 2 tjedna
Lajk, ali ne bih preživjela da ga sretnem :D fobija Lajk, ali ne bih preživjela da ga sretnem :D fobija