Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Analiza hrane
  • 22.09.2017. 08:00

Lošiji kvalitet hrane za Istočnu Evropu

Stanovnici Slovačke i Hrvatske smatraju da su tretirani kao građani drugog reda, kada je reč o kvalitetu hrane. U Srbiji se ove analize još uvek ne rade.

Foto: mwooten / Pixabay
  • 307
  • 18
  • 0

Isti proizvodi, koji se koriste u Zapadnoj Evropi, nisu istog kvaliteta kao oni za istočno evropsko tržište. Tvrdnju koja se sve češće dokazuje potvrdila je i uporedna analiza, koja je urađena u Hrvatskoj.

Analiza je rađena na primeru čokolade i još 25 drugih prehrambenih i hemijskih proizvoda. Rezultati su pokazali da je polovina proizvoda kupljenih u Hrvatskoj lošijeg kvaliteta od istih proizvoda, koji su kupljeni u Nemačkoj.

"Ne radi se o tome da se naš čokoladni namaz maže lakše ili teže, ili da li su napolitanke hrskavije ili ne. Radi se o ravnopravnosti, o tome da nas neko tretira kao građane drugog reda, a to je poražavajuće", rekla je za RTS hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu Biljana Borzan.

Konkretno, u "HIP" dečjoj kašici za hrvatsko tržište ima manje povrća i manje omega tri masnih kiselina, a 'Vudi" viršle za nemačko tržište imaju 62% ćurećeg mesa i pileće masti, dok za hrvatsko tržište uopšte nema mesa.

Fico: Nećemo biti kanta za đubre!

Premijer Slovačke Robert Fico, poručio je da neće biti kanta za đubre Evropi. Upozorio je još u julu na razlike u kvalitetu namirnica. Kao primer dao je riblje štapiće iz kompanije "Iglo", koji se u Austriji sastoje od 65% ribe, dok je u Slovačkoj taj udeo 58%, pisao je Blic. Najavio je restrikciju uvoza i bojkot robe.

U Srbiji još nema analiza

Nikica Jovanović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije smatra da, oslanjajući se ova istraživanja, možemo da kažemo da se i na našem tržištu nalaze proizvodi drugačijeg kvaliteta: "Nažalost, ne možemo to u ovom trenutku da potkrepimo nijednim istraživanjem iza kojeg bi stali".

Foto: mwooten / Pixabay


Tagovi

Nikica Jovanović Robert Fico Biljana Borzan Kvalitet hrane Zapadna Evropa Istočna Evropa


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u