Je li ova vrsta povrća učinkovita kao samostalni tretman za anemiju ili bi trebala biti kombinirana s drugim prehrambenim navikama i zdravstvenom terapijom?
Anemija je zdravstveno stanje koje pogađa veliki broj ljudi, a uzroci mogu biti različiti — od nedostatka željeza do hroničnih bolesti.
S druge strane, cvekla je poznata po svom bogatom sadržaju vitamina i minerala i već dugo ima reputaciju namirnice korisne za zdravlje. To potvrđuju i brojni portali među kojima smo naišli na članak portala telegram.hr u kojemu se navodi da se željezo iz cvekla najlakše apsorbira u krvotok što je čini odličnom prirodnom terapijom za osobe s niskim hemoglobinom u krvi i anemijom.
No, koliko ona zapravo može pomoći u liječenju anemije istražio je portal foodfacts.news.
Tamara Sorić, mag.nutr. kaže da cvekla može pomoći kod anemije uzrokovane nedostatkom željeza, ali nije lijek za spomenuto stanje, kao ni zamjena za medicinsku terapiju i suplementaciju ukoliko su isti potrebni.
Željezo u prehrani, objašnjava, dolazi u dva glavna oblika: hem i ne - hem. Hem - željezo nalazi se isključivo u namirnicama životinjskog porijekla te se u našem organizmu znatno bolje apsorbira od drugog, dok se ne - hem nalazi u namirnicama biljnog porijekla te je jedan od njegovih izvora i cvekla .
"Iako se ona često spominje u kontekstu prirodnog tretmana anemije uzrokovane nedostatkom željeza valja napomenuti kako u njoj nalazimo ne-hem željezo koje se slabije apsorbira u organizmu", ističe ova magistrica nutricionizma.
Pojašnjava kako je količina relativno mala odnosno oko 0,8 mg željeza na 100 g sirove cvekle u poređenju s nekim drugim biljnim izvorima željeza poput leće koja sadrži oko 3,3 mg na 100 g ili špinata (oko 2,7 mg na 100 g).
Sorić također navodi da bi je za što uspješniji tretman anemije uzrokovane nedostatkom željeza i što bolju podršku zdravlju, trebalo kombinirati s namirnicama poput crvenog mesa, iznutrica, grahorica i zelenog lisnatog povrća koje su izvor željeza.
Nadalje, kako bi se poboljšala njegova apsorpcija, preporuka je cveklu, ali i druge izvore ne - hem željeza kombinirati s izvorima vitamina C kao što su na primjer citrusi i paprika. "Dobro je i izbjegavati njenu istovremenu konzumaciju s mlijekom i mliječnim proizvodima koji mogu smanjiti apsorpciju željeza", savjetuje ova nutricionistica.
U cvekli se, dodaje, osim spomenutog željeza ističu i folat, antioksidansi i nitrati. Nitrati se u tijelu pretvaraju u azotov oksid koji djeluje na način da poboljšava cirkulaciju i snabdijevanje tkiva kisikom što nam je važno kod anemije jer nizak nivo hemoglobina smanjuje dotok kisika do stanica.
"Zbog sadržaja folata može biti od koristi osobama koje pate od megaloblastične anemije jer doprinosi ukupnom dnevnom unosu ovog esencijalnog nutrijenta", otkriva nutricionistica Sorić napominjući da s druge strane antioksidansi iz cvekle mogu pomoći u smanjenju oksidativnog stresa i na taj način biti od koristi kod hemolitičke anemije.
Kako saznajemo, ni s cveklom kao i s niti jednom drugom namirnicom, nije dobro pretjerivati. Zbog većeg sadržaja oksalata trebaju pripaziti prvenstveno osobe koje su sklone stvaranju bubrežnih kamenaca te koje imaju niži krvni tlak jer sadrži nitrite.
Prema njenim riječima, kako bismo maksimalno iskoristili sve nutrijente kojima ova vrsta povrća obiluje te na taj način podržali zdravlje preporuka je kombinirati različite metode konzumacije. Tako će sirova u usporedbi s termički obrađenom sadržavati veće količine određenih nutrijenata poput na primjer folata.
"S druge strane, termičkom obradom povećat će se bioraspoloživost nekih nutrijenata te će se smanjiti količina oksalata, a svakako ne bismo trebali zaboraviti niti na fermentiranu cveklu jer ista sadrži probiotike odnosno dobre bakterije", poručuje zadarska nutricionistica.
Magistar nutricionizma Marko Šimić slaže se s nutricionisticom Sorić da cvekla sama po sebi nije čudesni lijek za anemiju. "Najbolji rezultati postižu se kombiniranjem s namirnicama poput agruma, mahunarki ili crvenog mesa, uz izbjegavanje spojeva koji ometaju apsorpciju željeza poput kalcija i tanina iz čaja", mišljenja je i Šimić.
Što se tiče anemije povezane s hroničnim bolestima, pojašnjava, problem nije samo u željezu već u tome što ga tijelo ne može pravilno iskoristiti zbog upalnih procesa odnosno ono je tu, ali ga tijelo ne zna iskoristiti. U tom slučaju ne povećava direktno nivo željeza, ali njeni antioksidansi i protuupalni spojevi mogu pomoći u smanjenju hronične upale što može dugoročno poboljšati metabolizam željeza.
Prema njegovim riječima, najbolji način njene konzumacije ovisi o cilju koji želite postići. Ako želite maksimalno iskoristiti željezo i folate najbolja je svježa sirova cvekla ili njen sok jer termička obrada može smanjiti sadržaj ovih nutrijenata.
Međutim, ako vas zanimaju protuupalna svojstva, onda lagano kuhana ili čak fermentirana može biti bolji izbor, dok je za najbolju apsorpciju željeza dobro dodati malo limunovog soka ili jesti cveklu uz naranču.
"Nema brzih rješenja za anemiju, ali pravilna prehrana je dugoročna pobjeda. Cvekla, citrusno voće i cjeloviti obroci su tvoji suigrači", poručuje osječki nutricionist.
Ljubičasti kupus ima više antioksidansa od zelenog, no sadrži li 470 % više kako se tvrdi?
Dakle, tvrdnja da je cvekla prirodna terapija za anemiju nije tačna. Međutim, njena konzumacija u različitim oblicima poput sirove, kuhane i fermentirane u kombinaciji s namirnicama poput citrusa, paprike, mahunarki ili crvenog mesa može pridonijeti liječenju anemije kao i poboljšanju cjelokupnog zdravlja.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica
Partner
Ul. Franje Kuhača 18,
31000 Osijek,
Hrvatska
e-mail: info@foodfacts.news
web: https://www.foodfacts.news/