Pretraga tekstova
Konzumacija leće doprinosi zdravlju kardiovaskularnog sistema, poboljšava probavu i pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi.
Iako se dugo smatrala hranom za siromašne, danas su jela od leće pronašla svoje mjesto i u vrhunskoj gastronomiji. Osim poznate žute, sve veću popularnost stječu ukusna crvena leća i crna leća, koju vegetarijanci nazivaju kavijarom.
Potječe iz mediteranske regije, kao i iz područja Bliskog i Srednjeg Istoka. I danas je osnovna namirnica u mnogim azijskim zemljama, dok je u Americi i Evropi također vrlo popularna. Konzumacija ove proteinom bogate mahunarke, pozitivno utječe i na naše zdravlje, piše Agroinform.
Više je različitih vrsta leće, koje se razlikuju po boji, veličini i okusu. U Indiji se, na primjer, koristi čak pedesetak vrsta. Žuta ima blago slatkast okus koji podsjeća na orašaste plodove. Često se koristi u kineskim i indijskim jelima, obično kao prilog. Prije kuhanja potrebno ju je nekoliko sati namakati.
Crvena, koja je već dostupna na mnogim mjestima, važan je sastojak južnoazijske kuhinje. Za razliku od drugih suhih mahunarki, ne treba je prethodno namakati u hladnoj vodi, a kuha se znatno kraće, oko 15-20 minuta, pri čemu poprima kremastu teksturu, idealnu za juhe, umake i piree.
Crna je poznata i kao beluga leća, a vegetarijanci je nazivaju kavijarom vegetarijanaca zbog oblika, veličine i sjaja koji podsjećaju na riblju ikru. Ne treba je namakati prije kuhanja, a zbog svoje male veličine brzo se priprema. Odličan je prilog jelima od bijelog mesa i ribe, ali i dodatak juhama, varivima, salatama i jelima od klica. U pire obliku može se koristiti kao prilog, a od nje se čak mogu pripremati i slastice nalik souffleu.
Jedan je od najboljih biljnih izvora proteina, a njen aminokiselinski sastav je povoljniji u odnosu na ostale mahunarke. Bogata je sporootpuštajućim ugljikohidratima, zbog čega je preporučljiva za dijabetičare i osobe na dijeti.
Sadrži puno vlakana, vitamine A, B1 i B2, željezo, kalij, magnezij i folnu kiselinu. Konzumacija leće doprinosi zdravlju kardiovaskularnog sistema, poboljšava probavu i pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi.
Kako navodi mađarski portal, ne mora se konzumirati isključivo kuhana – poput pšenice, klice su također vrijedna namirnica koja se može dodavati salatama ili poslužiti uz kuhano povrće. Njene mlade mahune konzumiraju se kao povrće, dok se u većini azijskih zemalja melje u brašno koje se koristi za pripremu hljeba ili tijesta za pogače.
Tagovi
Priprema leće Namakanje leće Vrste leće Žuta leća Crvena leća Crna leća
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🟢 RIJETKO VIĐEN PRIZOR IZ PRIRODE! Kod šume u blizini Srednje Lipnice pronađena je velika zelena gusjenica sfinge – dugačka i neobična, ali potpuno bezopasna. Rijetko se može vidjeti ovako krupan primjerak! 🦋 Nakon preobražaja iz ove gusj... Više [+]
🟢 RIJETKO VIĐEN PRIZOR IZ PRIRODE!
Kod šume u blizini Srednje Lipnice pronađena je velika zelena gusjenica sfinge – dugačka i neobična, ali potpuno bezopasna. Rijetko se može vidjeti ovako krupan primjerak!
🦋 Nakon preobražaja iz ove gusjenice izlazi noćni leptir "Jetrenka sfinge", krilat div sa rasponom krila oko 10 cm. Prepoznatljiv je po plavo-crnim poljima na donjim krilima i snažnom tijelu.
Ova vrsta je rijetka i izuzetno korisna za prirodni balans.
📸 Podijelio sam ovo jer vjerujem da malo nas zna da ovako nešto postoji u našim krajevima.
Ako je i ti nekad vidiš – ne diraj, ne ubijaj – samo posmatraj!
#Priroda #Sfinga #Gusjenica #Leptir #Bosna #RijetkiPrizori #Lipnica
Selma Mujić
prije 2 tjedna
Lajk, ali ne bih preživjela da ga sretnem :D fobija Lajk, ali ne bih preživjela da ga sretnem :D fobija