Začini obogaćuju okus hrane, daju joj aromu, čine ukusnijom, a često i zdravijom. Ispred paprike i bibera prednjači uvoz jednog začina koji dolazi iz Kine
Jelo bez začina je kao dan bez sunca. Oni obogaćuju okus hrane, daju joj aromu, čine ukusnijom, a često i zdravijom. U našem podneblju se uz so najviše koriste paprika i biber koji uglavnom dolaze iz Kine i Vijetnama.
U 2022. Evropska unija je uvezla 397.000 tona začina iz zemalja izvan svojih granica. Kina je bila primarni izvor ove robe s udjelom od 38 posto u ukupnom uvozu začina u EU, navodi Eurostat.
Najviše se uvozio đumbir sa 122.900 tona, a slijede paprika (109.800 t) i biber (62.900 t). Kina je bila glavna zemlja porijekla đumbira (54%) i paprike (72%), dok se biber uglavnom uvozio iz Vijetnama (56%).
Uvoz cimeta (16.200 t) zauzeo je četvrto mjesto, a više od jedne trećine potječe iz Indonezije (37%). Kurkuma (15.800 t) zauzima peto mjesto među najviše uvezenim začinima, a najveći dio uvoza dolazi iz Indije (77%). Što se tiče anisa i srodnih začina (13.600 t), Egipat je s 34% bio glavni dobavljač.
Sjemenke kumina (9.600 t) uglavnom su dolazile iz Indije (72%), korijandera (9.500 tona) je polovina uvezena iz Rusije (50%), a muškatni oraščić (4.400 t) pretežno uvezen iz Indonezije (72%).
U usporedbi s 2012., količina začina uvezenih iz zemalja izvan EU povećala se za više od polovine (+57%). Uvoz đumbira i kurkume u EU više se nego udvostručio (+149% odnosno +142%), bilježeći najveći porast među najtrgovanijim začinima. Samo je uvoz muškatnog oraščića smanjen za -4% od 2012.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica
Kenan Ahmetagić
prije 1 godinu
Zanimljivo, da li postoje dostupni podaci o začinima koji se najviše uvoze u Bosnu i Hercegovinu? Čini se da u našoj kuhinji ne koristimo mnogo začina ili da preferiramo jednostavne ukuse. Stoga bi bilo interesatno saznati koji začin dominira u našoj kuhinji.