Pretraga tekstova
Na tržištu već dugi niz godina postoje već očišćena, spremna za punjenje, kako prirodna svinjska, goveđa ili ovčja, tako i umjetna načinjena od goveđeg kolagena ili poliamidna, različitih oblika i kalibara.
Neizostavan dio svake svinjokolje su crijeva jer bez njih nema ni kobasica, krvavica, švargli, kulenove seke pa ni kulena. Prošla su vremena kada su ih domaćini, bolje rečeno domaćice, same pripremale.
Još i sada se sjećam slike ženskih ruku koje prevrću po još toplim svinjskim crijevima u koritu i smrada koji se pritom širi. Pažljivo su ih odvajale, prale u nekoliko voda, prevrtale preko žlice pa opet prale, a nakon toga držale u češnjaku i na kraju šlajmovale. Posao je to koji zahtijeva visoke higijenske standarde, ali i puno vremena i strpljenja jer crijeva su osjetljiva i lako pucaju.
Na tržištu već dugi niz godina postoje već očišćena, spremna za punjenje, kako prirodna svinjska, goveđa ili ovčja, tako i umjetna načinjena od goveđeg kolagena ili poliamidna, različitih oblika i kalibara.
Proizvođači prirodnih, crijeva nabavljaju iz domaćih klaonica u kojima djelatnici pod strogom kontrolom obavljaju kompelatan proces proizvodnje koji obuhvaća čišćenje, sortiranje, soljenje, tubiranje i pakiranje.
Jedan od takvih proizvođača je i Croma-Varaždin čija se primarna proizvodnja nalazi u pogonima u Vrbovcu i Čakovcu, u susjednoj Hrvatskoj gdje se obavlja čišćenje klaonički odstranjenih prirodnih crijeva, koja se pripremaju za sekundarnu proizvodnju, u pogonu u Svetom Iliji. "Nakon primarno očišćenih prirodnih crijeva, zaprimaju se usoljena. Nakon toga slijedi odsoljavanje, sortiranje, ponovo soljenje i pakiranje", otkriva Petra Vrbešić iz navedene tvrtke.
Budući da su soljena, potrebno ih je odsoliti namakanjem u toploj vodi, a pojedine domaćice u tu vodu stave češnjak i limunov sok.
Koja crijeva za što koristiti? Vrbešić kaže kako se prirodna koriste za kobasice i krvavice te kulen i kulenovu seku, a kolagena, umjetna, kupci uglavnom koriste za salame.
Kada je riječ o prirodnima, svinjska tanka se koriste za kobasice, krvavice, češnjovke dok se debelo crijevo (gužnjak ili kular) koristi za kulenovu seku, a kesa (slijepo crijevo) za kulen. Svinjski se želudac, pak, koristi za švargl, odnosno tlačenicu ili kako se još kaže, prezvuršt.
Za roštiljke i hrenovke se koriste ovčja, a za krvavice, trajne i polutrajne goveđa crijeva. Za buđole, rolane vratine, tlačenice i uskrsni kruh koristi se goveđa kapa i kesa.
"Svi naši proizvodi zadovoljavaju najsuvremeniju proizvodnju mesnih prerađevina, a naši kupci mogu biti bezbrižni u smislu zdravstveno-veterinarske ispravnosti, slijedom primjenjivanja HACCP sustava", naglašava Vrbešić zaključivši kako je interes za crijevima započeo već krajem rujna.
Tagovi
Svinjokolj Crijeva Prirodna crijeva Umjetna crijeva Croma Varaždin
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🟢 RIJETKO VIĐEN PRIZOR IZ PRIRODE! Kod šume u blizini Srednje Lipnice pronađena je velika zelena gusjenica sfinge – dugačka i neobična, ali potpuno bezopasna. Rijetko se može vidjeti ovako krupan primjerak! 🦋 Nakon preobražaja iz ove gusj... Više [+]
🟢 RIJETKO VIĐEN PRIZOR IZ PRIRODE!
Kod šume u blizini Srednje Lipnice pronađena je velika zelena gusjenica sfinge – dugačka i neobična, ali potpuno bezopasna. Rijetko se može vidjeti ovako krupan primjerak!
🦋 Nakon preobražaja iz ove gusjenice izlazi noćni leptir "Jetrenka sfinge", krilat div sa rasponom krila oko 10 cm. Prepoznatljiv je po plavo-crnim poljima na donjim krilima i snažnom tijelu.
Ova vrsta je rijetka i izuzetno korisna za prirodni balans.
📸 Podijelio sam ovo jer vjerujem da malo nas zna da ovako nešto postoji u našim krajevima.
Ako je i ti nekad vidiš – ne diraj, ne ubijaj – samo posmatraj!
#Priroda #Sfinga #Gusjenica #Leptir #Bosna #RijetkiPrizori #Lipnica
Selma Mujić
prije 4 tjedna
Lajk, ali ne bih preživjela da ga sretnem :D fobija Lajk, ali ne bih preživjela da ga sretnem :D fobija