Pretraga tekstova
Prvi put će se istraživati prehrambene navike stanovnika, a istraživanje će obuhvatiti tri starosne grupe stanovništva.
 
        Prvi put istraživat će se prehrambene navike stanovnika BiH. Naime, Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Agencije za sigurnost hrane BiH o provođenju istraživanja o prehrambenim navikama stanovništva Bosne i Hercegovine u periodu 2017 - 2022. godine.
Data je saglasnost Agenciji za sigurnost hrane da, u skladu sa metodologijom Evropskog autoriteta za sigurnost hrane (EFSA), organizira i provede istraživanja o prehrambenim navikama stanovništva Bosne i Hercegovine u periodu od 2017. do 2022. godine.
Agencija za sigurnost hrane BiH zadužena je da pripremi svu potrebnu dokumentaciju i izvrši elektronsku prijavu na tender koji je raspisala EFSA do 30. septembra 2016. godine.
Bosna i Hercegovina do sada nije provodila ovakva istraživanja, te ovakvi podaci nedostaju u bazi podataka za procjenu rizika koju je Agencija formirala i redovno je ažurira. Prvi put su mogućnost prijave na tender dobile i neke zemlje potencijalni kandidati, a među kojima je i Bosna i Hercegovina.
Istraživanje bi obuhvatilo tri starosne grupe stanovništva od l0 do 74 godine i provodilo bi se u skladu s propisanom metodologijom EFSA-e. Ovakvo istraživanje je od velikog značaja za svaku zemlju, pa tako i za Bosnu i Hercegovinu, navodi se iz Vijeća ministara.
Foto: Bigstockphoto/evgeny atamanenko
Tagovi
Istraživanje Hrana Prehrambene navike Agencija za sigurnost hrane Vijeće ministara EFSA
Autorica
Više [+]
Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
 Janjska sela tiša nego ikada, ali s najljepšim sirom: Evo kako ga Dragica sprema
                
                
                
                    Janjska sela tiša nego ikada, ali s najljepšim sirom: Evo kako ga Dragica sprema
                     Standardizacija i brendiranje autohtonih proizvoda: Tradicija uz pečat kvaliteta
                
                
                
                    Standardizacija i brendiranje autohtonih proizvoda: Tradicija uz pečat kvaliteta
                     Nives Marušić Radovčić: Smeđa jaja su zdravija od bijelih, dimljeni pršut štetan? Mit, a ne istina
                
                
                
                    Nives Marušić Radovčić: Smeđa jaja su zdravija od bijelih, dimljeni pršut štetan? Mit, a ne istina
                     Biljni sir i ostale "kopije" dobijaju crvene etikete: "Nije 100% mliječni proizvod"
                
                
                
                    Biljni sir i ostale "kopije" dobijaju crvene etikete: "Nije 100% mliječni proizvod"
                     
