Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimnica
  • 05.10.2025. 12:00
  • Jakovac, Knjaževac

Kad domaćice zasuču rukave i naprave zimnicu: Šta je to tumbana paprika?

Carska salata, paprika sa medom, ali i ona sa senfom, pa turšija, ajvar, tumbana paprika i još mnogo toga ukusnog ove jeseni pripremaju vrijedne domaćice. Podijelile su sa nama recepte.

Kad domaćice zasuču rukave i naprave zimnicu: Šta je to tumbana paprika?
Foto: Jovana Cvetković
33
0
0

Sada je period kada se miris svježe, ali i pečene paprike osjeća i širi u mnogim našim domaćinstvima. Domaćice se tom prilikom nadmeću koja će što bolje da pripremi zimnicu, ali zato recepte uglavnom nesebično dijele među sobom. Kube ili furunu za pečenje paprike na kojoj se spremaju i ostale zimske đakonije, ima skoro svaka seoska kuća, pa se sa pripremom počinje na vrijeme kako bi se sve postiglo.

Domaćice u knjaževačkom selu Jakovac u susjednoj Srbiji, vrijedno rade na tome da svojim ukućanima ugode i naprave sve ono što vole.

Dvije jetrve, Dragana i Biljana Cvetković iz ovog sela, decenijama zajedno prave zimnicu i jedna drugoj u svemu pomažu. Kuhinju, kao i obaveze u njoj dijele, a rad u bašti im nikada ne pada teško, jer se uvijek dobro organizuju.

Ima provjeren recept za turšiju

Na početku razgovora Biljana nam pojašnjava da priprema zimnice počinje ubiranjem plodova iz bašte, sukcesivno, kako koje povrće pristiže.

"Bojala sam se niskih temperatura, pa sam najprije ubrala papriku od koje sam napravila ajvar, turšiju i tumbanu papriku. Ona koja sazri kasnije ostavljam za zamrzivač", kaže ona.

Berba paprike
Prije svega - Biljana bere povrće koje je vrijedno uzgajala

Kada je u pitanju priprema turšije, ova jakovačka domaćica nam otkriva recept koji godinama koristi.

"U 10 litara vode dodajem čašu šećera, pola kilograma soli, 200 mililitara esencije, 10 grama konzervansa i 10 grama vinobrana."

U međuvremenu se bure napuni paprikom, a po želji se dodaje i paradajz, krastavac, mrkva, celer, u zavisnosti ko šta voli. Potom se povrće prelije prethodno pripremljenom vodom sa dodacima.

Priprema turšije
Turšija koja nikada ne omane

"Po pravilu, prava turšija se pravi samo sa paprikom, ali mi uvijek dodajemo i zeleni paradajz", ističe naša sagovornica.

Prvi put tumbana paprika

Kako dalje napominje, ove godine je po prvi put pravila i takozvanu tumbanu papriku za koju je neophodno pripremiti 10 kilograma paprike, 200 grama soli, 400 grama šećera, 100 mililitara esencije, 30 grama vinobrana i 20 grama konzervansa.

"Paprika se najprije probuši kako bismo uklonili peteljku i sjeme. Potom se prelije prethodno pripremljenom smjesom i ostavi da odstoji 24 sata u buretu", objašnjava.

Tumbana paprika
Ove godine Biljana je prvi put pravila tumbanu papriku

U međuvremenu se bure istumba nekoliko puta tokom 24 sata, kako bi se smjesa koju smo dodali fino sjedinila i rastopila. Kada istekne vrijeme, paprika se reda u tegle, dodaje se bijeli luk i mrkva i na kraju zalije takozvanom čorbom iz bureta.

Salate, paprike sa senfom...

Sa pripremom zimskih salata kao i paprike sa senfom, Dragana Cvetković će početi ovih dana kada odvoji i opere sve tegle, poklopce i pritiskivače.

"Papriku sa senfom pravim svake godine, jer je svi u kući volimo, a tu je i carska salata sa mrkvom, paprikom, karfiolom, celerom i bijelim lukom bez koje ne možemo da zamislimo zimsku trpezu", kaže ona.

Recept po kome pravi papriku sa senfom, ova domaćica rado dijeli sa nama.

Dragana Cvetković
Dragana svake godine pravi papriku sa senfom

"Paprika se najprije poreda na pleh i stavi u rernu da omekša. Potom se tegla obloži senfom sa unutrašnje strane, a od začina pripremi so, šećer, zejtin, bijeli luk i celer po ukusu, kao i pola šolje alkoholnog sirćeta."

Nakon što se paprika posloži u tegle, stavi se već pripremljena smjesa sa začinima i potom ostavi da se hladi.

I novi recepti

Iako su jakovčanke većinu recepata naslijedile od baka i prabaka, svake godine se ipak proba nešto novo što upotpuni zimsku trpezu. Tako je ove godine, jedna mlada domaćica i majka troje djece, pored redovnog posla stigla da spremi nekoliko zimskih specijaliteta - između ostalog i medenu papriku, kao i papriku sa tikvicama.

Koju sortu paprike izabrati: Želite li gušći, kremastiji ili aromatičniji ajvar?

Po struci inženjer zaštite životne sredine, Tamara Prvulović uživa u kulinarstvu i raznim, novim đakonijama. Čak i da niste neki gurman, kada je slušate da priča o jelima, dobijate poseban apetit. Zimnica je svakako nezaobilazna u njenom domu, a svekrva je tu da pomogne, ako treba.

Paprika u plehu
Proces pripreme paprike sa medom (Foto: Tamara Prvulović)

Za papriku sa tikvicama, kaže ona, neophodno je 2,5 litra vode, 300 grama šećera, 4 kašike soli i 400 mililitara alkoholnog sirćeta.

"Sastojci se prokuhaju i ohlade, a u međuvremenu se tikvice isijeku na kolutove, paprika na četvrtine i tako isjeckana reda u tegle, doda se bijeli luk i na kraju nalije prelivom i pasterizuje", navodi ova mlada domaćica.

Kada je riječ o pripremi paprike sa medom, neophodno je očistiti papriku, pa u 2 litra vode dodati 100 grama šećera, 100 grama soli, 100 mililitara esencije, 200 grama meda, konzervans i vinobran.

"U vreo sirup spuštati papriku kako bi promijenila boju, a potom redati u pleh i ostaviti da se ohladi", ističe Prvulović i dodaje da se nakon toga paprika reda u tegle koje se odlažu na suho i hladno mjesto.

A da li i Vi pripremate zimnicu? Pišite nam u komentarima svoje recepte.


Tagovi

Zimnica Biljana Cvetković Dragana Cvetković Tamara Prvulović Tumbana paprika Turšija


Autorica

Jovana Cvetković

Više [+]

Master diplomirani inženjer poljoprivrede i master student fitomedicine. Vječno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.