Svjesna je da u današnje vrijeme svaka prezentacija znači mnogo, Dragica nam otkriva kako u njenom domaćinstvu nastaje tradicionalni sir "janjska pletenica", ali i kajmak.
Na proplancima janjske visoravni u šipovačkoj opštini bilo je nekad oko 15.000 stanovnika, koji su se uglavnom bavili stočarstvom, a od kvalitetnog mlijeka pravio na daleko čuveni janjski kajmak i sir.
Današnja slika Janja je sasvim drugačija, opustošena sela, ljudi rasuti po cijelom svijetu, a tek malo oživi ljeti kada ga posjećuju turisti i rodbina kad obilazi svoje stare koji su ostali. Selo k’o selo zamire kao i mnoga širom regije. Trenutno u desetak njih živi oko 1.500 stanovnika možda i manje, a stoka se gotovo i ne čuje.
Od davnina je janjska visoravan bila poznata po vrijednim domaćinima, čistom vazduhu, a naročito po siru i kajmaku. Nisu ovu visoravan okitili samo vrijedni domaćini već i vrijedne domaćice, jedna od njih je i Dragica Milovac iz janjskog sela Podgora.
Zajedno sa suprugom ima stado od 14 krava. Posjeduju svoje pašnjake gdje se ljeti napasa stoka i sa kojih pripremaju sijeno. Nemaju dovoljno, pa su primorani kupovati i od komšija. Suprug obavlja poslove oko stoke, ali pomažu i djeca kad je potrebno, a Dragica brine sama o mlijeku pretvarajući ga vrijednim rukama u sir, kajmak i kiselo mlijeko. Priprema i čuvenu janjsku pletenicu, deliciju koju su ondašnje žene, gotovo svaka u selu, morale znati jer se od toga živjelo.
Svjesna je da u današnje vrijeme svaka prezentacija znači mnogo, posebno za male proizvođače, pa nam otkriva kako u njenom domaćinstvu nastaje janjska pletenica.
"Mlijeko od večernje muže se ostavi poklopljeno na toplo mjesto, na sobnoj temperaturi. Ujutro se sa vrha pokupi masnoća koja se odvojila i baci, neiskoristiva je. Mali dio, oko 50 do 100 ml paljkom (kutljačom, op.a.) se odlije i stavi da proključa, ako se odvaja žućkasta surutka ostatak mlijeka je spremno za sirenje, ako nije tako se ostavi još da odleži i postupak ponavlja sve dok ne bude spremno", pojašnjava Dragica.
Kako je Bojan stvorio dom za turiste i budućnost za selo kod Šipova?
Zatim se mlijeko zagrijava do 40oC, najbolje na kraj šporeta i povremeno miješa dodajući na 5 litara mlijeka 1 kašiku maje (sirila, sirište) nakon čega se ostavi da se stegne.
"Kada se mlijeko počne siriti, odnosno zgušnjavati, stezati, rukama se stišće zgusnuta masa postepeno odvajajući je pri kraju šerpe dok se veći dio ne sakupi i objedini. Tečni dio, surutka se odlije iz šerpe da ne smeta daljem procesu", kazuje dalje dodavši da kada se masa malo ocijedi pristupa oblikovanju sira po želji u komadu ili ga splete u pletenice po čemu je i dobio naziv.
Oblikovan sir se stavlja na tacne i ostavi još jedan dan da se potpuno ocijedi. Nakon toga, spreman je za upotrebu. Održava se u frižideru oko 7 dana ili se zaledi. Dragica ga pakuje u foliju pa zatim u transportno pakovanje u kartonsku kutiju sa etiketom proizvođača.
Rado nam je otkrila i svoj način spravljanja kajmaka. Mlijeko najprije prokuha u šerpama ili tepsijama, a zatim ga ostavi na kraj šporeta da se postepeno hladi i prenoći.
"Ujutro se kajmak sa vrha pokupi, dobro ocijedi, nakon toga osoli i pakuje u ambalažu. Zavisi od potražnje i želje kupaca neko pakuje i u kante. Ja pakujem u plastičnu ambalažu od kilogram. Imamo svoje etikete pa i njih lijepimo na ambalažu", dodaje Dragica koja svoje proizvode dostavlja kupcima u Banja Luku i Mrkonjić Grad, ali najviše proda na kućnom pragu lokalnom stanovništvu Janja i Šipova.
Priroda je bila veoma darovita prema ovom kraju. Janjska visoravan je smještena na nadmorskoj visini iznad 800 metara i obiluje mnogim prirodnim bogatstvima. Pored legendarnih Janjskih otoka turisti mogu da obiđu i još neke prirodne rezervate i vjerske objekte.
Ako vas put nanese u ove krajeve i vi možete svratiti po neki kilogram kajmaka i sira, a Dragici se možete javiti na +38765420379
U južnom dijelu opštine Šipovo, 69 kilometara od centra grada, ispod janjske kraške visoravni, između naselja Strojice i Babići u dubokom mračnom kanjonu izvire rijeka Janj na nadmorskoj visini 612 metara i teče prema Šipovu u dužini od 15 kilometara.
Janjske otoke: Niste od nas čuli, ali kažu da je ovdje najbolja pastrmka
Izvor rijeke je mjesto idealno za izlete i šetnje, a kanjon Janja ima predivnu planinarsku stazu za pješačenje. U sjeveroistočnom dijelu planine Vitorog, u selu Strojice, nalazi se Vaganska pećina. Pored prirodnog bogatstva koje mu je priroda dala, ovaj kraj je nadaren i vrhunskim sportistima, naučnim radnicima, te crkvenim velikodostojnicima.
Fotoprilog
Tagovi
Autorica