Šta zapravo predstavlja oznaka "Najbolje upotrijebiti do" i koliko su sigurni proizvodi za konzumaciju nakon isteka tog datuma?
Oznaka na proizvodima "Najbolje upotrijebiti do" često izaziva zabunu kod potrošača jer mnogi vjeruju da su svi proizvodi odmah pokvareni kada istekne datum koji je naznačen na ambalaži.
Na portalu srednja.hr naišli smo na tvrdnju da se navedena oznaka odnosi na kvalitetu i da je takva hrana sigurna za konzumaciju i nakon datuma koji je naveden na ambalaži. Poslali smo upit navedenom portalu o izvorima tvrdnji te zaprimili odgovor koji kaže: "U članku smo se oslanjali na službene propise Evropske unije, Evropskog parlamenta, Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu".
Šta kažu stručnjaci, ispitao je portal foodfacts.
Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Hrvatske objašnjavaju da su "Najbolje upotrijebiti do" i "Najbolje upotrijebiti do kraja" navodi povezani s kvalitetom i predstavljaju razdoblje u kojem se može očekivati da će hrana ostati u svojem optimalnom organoleptičkom stanju (izgled, miris, okus).
Nakon isteka, pojašnjavaju, navedenih oznaka mogu se očekivati promjene u okusu, mirisu, izgledu i/ili konzistenciji, ali će hrana i dalje biti sigurna za potrošača, pod uvjetom da se čuvala prema uputama na ambalaži koja nije oštećena te se kao takva može konzumirati još neko određeno vrijeme.
"Potrošači sami moraju donijeti odluku hoće li konzumirati ili ne tu hranu na osnovu njenih organoleptičkih osobina", ističu.
Kako navode, takvi proizvodi se smiju prodavati i distribuirati uz uvjet da su sigurni, a za što je odgovoran subjekt u poslovanju s hranom koji ju stavlja na tržište izvan označenog roka trajanja.
Napominju da u takvom slučaju hrana s istekom roka trajanja mora biti izdvojena od istih proizvoda kod kojih rok trajanja nije istekao i da potrošači moraju biti jasno informirani da se radi o onoj s istekom roka trajanja.
S druge strane, skreću pažnju na oznaku "Upotrijebiti do" koja se odnosi na datum sigurnosti što znači da je po isteku takvog datuma hrana nesigurna za konzumaciju te se ne smije nalaziti na tržištu.
"Potrošači ne bi smjeli konzumirati hranu po isteku "Upotrijebiti do" datuma. Međutim, ako se prije njegovog isteka zamrzne zaustavljen je istek roka trajanja te se hrana naknadno može odmrznuti i konzumirati", objašnjavaju iz Ministarstva.
Iz Hrvatske Agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) kažu da su termini "Upotrijebiti do" i "Najbolje upotrijebiti do" slični samo u riječima, ali imaju drugačije značenje te korištenje jednog isključuje korištenje drugog odnosno ako hrana ima oznaku "Upotrijebiti do" ne može imati i ovu drugu oznaku i obrnuto.
Od njihovih stručnjaka saznajemo da se navod "Upotrijebiti do" odnosi na sigurnost hrane dok je oznaka "Najbolje upotrijebiti do" prvenstveno pokazatelj kvalitete.
"Oznaku "Upotrijebiti do" možete pronaći na svježoj i lako kvarljivoj hrani", navode naglašavajući da se kao takva može upotrijebiti do datuma navedenog na pakiranju, a nakon tog datuma proizvođač više ne garantuje da će ona biti sigurna za konzumaciju i da neće prouzročiti zdravstvene tegobe, čak i ako nije promijenila izgled, karakteristične je boje, mirisa i konzistencije.
Iako su termini jezično vrlo slični praktično mogu činiti veliku razliku, kažu iz HAPIH-a
Potvrđuju mišljenje Ministarstva da je hrana s oznakom "Najbolje upotrijebiti do" sigurna za jelo i nakon isteka datuma roka trajanja, uz uvjet da poštujete uvjete čuvanja koji su navedeni na ambalaži.
"Iako je sigurna, može doći do promjene njezinih karakterističnih svojstva kao što su boja, miris, okus ili tekstura", upozoravaju i iz HAPIH-a dodajući da o tome ovisi i njena prihvatljivost za konzumaciju koju u ovom slučaju preispituje sam konzument.
Na primjer, na većini pakiranih začina, keksa ili tjestenine koje kupujete u trgovinama najčešće ćete pronaći oznaku "Najbolje upotrijebiti do" dok će na svježem mlijeku, svježem mesu ili ribi, mekim i svježim sirevima stajati oznaka "Upotrijebiti do" i temperatura na kojoj treba čuvati proizvod kako se ne bi pokvario.
Dakle, zaključuju, iako su termini jezično vrlo slični praktično mogu činiti veliku razliku, posebno glede smanjenja bacanja hrane koje je problem na globalnom nivou.
Signalizira li napuhnutost ambalaže da je hrana u njoj pokvarena?
Iz svega navedenog možemo konstatirati da je hrana na kojoj se nalazi oznaka "Najbolje upotrijebiti do" sigurna za konzumaciju i nakon isteka roka navedenog na ambalaži proizvoda te da je tvrdnja koju je spomenuti portal objavio tačna i provjerena.
Tagovi
Autorica
Partner
Ul. Franje Kuhača 18,
31000 Osijek,
Hrvatska
e-mail: info@foodfacts.news
web: https://www.foodfacts.news/