Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Unapređenje prehrambene industrije
  • 01.08.2015. 18:00

Investicije će unaprediti srpsku industriju hrane

Unapređenje prehrambene industrije povećaće domaću proizvodnju i smanjiti uvoz robe koja može da se proizvede u Srbiji.

Foto: depositphotos.com
  • 61
  • 1
  • 0

Najavljene investicije u domaću prehrambenu industriju imaće pozitivne efekte, ne samo na kompanije u koje se ulaže, već i na kooperantske firme i unapređenje konkurentnosti i rentabilnosti ukupne industrije hrane u Srbiji, ocena je Nenada Budimovića, sekretara Udruženja za poljoprivredu PKS.

Očekuje se povećanje domaće proizvodnje

"Unapređenje privrednog ambijenta u tom segmentu povećaće domaću proizvodnju i smanjiti uvoz robe koja može da se proizvede u Srbiji", rekao je Budimović, komentarišući najave da nemačke kompanije nameravaju da ulože značajna sredstva u Srbiju. Predsednik PKS, Marko Čadež, koji se početkom prethodne sedmice, zajedno sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, sastao sa 30-ak nemačkih privrednika u Minhenu, izjavio je ranije da jedan veliki proizvođač mesa namerava da uloži u Srbiji 400 miliona evra.

Budimović je podsetio da smo za šest meseci uvezli oko 21.000 tona paradajza uglavnom iz CEFTA regiona, a ranije smo uvozili i velike količine krompira iz EU, objavljeno je na sajtu PKS.

Proizvodnja prehrambenih proizvoda, prema zvaničnim statističkim podacima, za prvih šest meseci ove godine, manja je za 9,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Rast je zabeležen u proizvodnji mlečnih proizvoda 6,6 odsto, biljnih i životinjskih ulja i masti 3,8 odsto i mlinskih proizvoda, škroba i proizvoda od škroba od 3,4 odsto.

Najvažniji izvozni proizvodi agrarnog porekla su: kukuruz, malina, šećer i jabuke, dok se najviše uvozi sirove kafe, banana i pomorandži.

Foto: depositphotos.com; adisa


Izvori

Tanjug


Tagovi

Srbija Industrija hrane Prehrambena industrija Mlečni proizvodi CEFTA Aleksandar Vučić Marko Čadež Proizvođač mesa PKS Uvoz robe Nenad Budimović Domaća proizvodnja Investicije Konkurentnost

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D