Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 28.03.2018. 11:00

Inspekcija uzorkovala 3.200 komada jaja u 65 objekata - što su utvrdili?

Nastavljaju se veterinarske inspekcije subjekata u poslovanju s hranom. Ovog puta stižu dobre vijesti.

Foto: Bigstockphoto/alexraths
  • 192
  • 17
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede nastavlja s kontrolama subjekata u poslovanju s hranom. Tako je, navode u priopćenju. prošli tjedan provedena kontrola subjekata u poslovanju s hranom koji imaju odobrenu djelatnost pakirnog centra za jaja, kao i objekata za uskladištenje hrane u uvjetima kontrolirane temperature (distributivni centri). Uz navedeno, inspekcija je uzorkovala jaja s ciljem utvrđivanja  zdravstvene ispravnosti te udovoljavanja odredbama propisa o hrani.

Uzorkovanje je, otkrivaju. provedeno u ukupno 65 objekata koji su pod nadzorom veterinarske inspekcije, od čega u dvadeset i devet (29) odobrenih objekata pakirnih centara za jaja te u trideset i šest (36) odobrenih objekata za uskladištenje jaja (distributivnim centrima). Uzorkovano je ukupno 3.200 komada jaja i niti u jednom nije utvrđena prisutnost bakterije roda Salmonella spp.

Domaća jaja, kontroliranog podrijetla i zdravstveno ispravna

Inspekcijski nadzor je pokazao da je velika većina jaja na tržištu domaće proizvodnje jer su samo u tri subjekta u poslovanju s hranom zatečena uskladištena jaja podrijetlom iz država članica EU (Poljska i Nizozemska), svi urednog bakteriološkog nalaza. Inspekcija je utvrdila i manje nedostatke koji se odnose na infrastrukturu, opremu ili dokumentaciju za koje smo subjektima u poslovanju hranom propisali rješenja i rokove za njihovo uklanjanje, međutim to nema utjecaja na higijensku i zdravstvenu ispravnost jaja koja ti subjekti stavljaju na tržište.

Provedeno 50.000 inspekcijskih nadzora, padale i kaznene prijave

"Zadovoljan sam rezultatima kontrole, koja pokazuje da se subjekti u poslovanju hranom drže rigoroznih pravila i da sve ovo što radimo u Ministarstvu od kontrola do promocije hrvatske hrane ima učinka. Sada nam je samodostatnost u proizvodnji jaja oko 90%, a naši potrošači za Uskrs će kupovati domaća jaja, kontroliranog podrijetla i zdravstveno ispravna. Veseli me i činjenica da inspektori više nisu percipirani kao represivni aparat već rado viđena lica. Tko dobro radi, inspekcije se ne plaši", navodi se izjava ministra Tomislava Tolušića.

Popis objekata obuhvaćenih ovim nadzorom pronađite u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Veterinarska inspekcija Jaja Kontrola


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!