Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Okrugli stol
  • 09.12.2013. 12:15

Hrvatska nema dovoljno mesa

Pad stočarske proizvodnje prouzročio drastične negativne gospodarske posljedice

  • 698
  • 69
  • 0

Na uspješno organiziranom Okruglom stolu Poslovnog dnevnika na temu "Snaga hrvatske hrane - meso i mesne prerađevine" sudjelovali su ljudi koji o toj temi i problemima imaju što reći. Bili su tu Mislav Šimatović, Majda Žujo, Lidija Šimrak, a zaključci su bili uglavnom jedinstveni. Svi u lancu, koji je po proizvodnji i izvozu nekada bio ponos Hrvatske, sada ne polučuju potrebne rezultate pa se diskusija ipak svela na „kad bi da bi i trebalo bi“.

Naravno, problem nije od danas, agrar je uništavan sustavno. Najprije se tvrdilo da nismo seljačka nego industrijska zemlja, onda je pretvorba uzela danak, lažni poljoprivredni proizvođači i sustav poticanja svoje, znanost je ostala bez novca za svrsishodne projekte, a nedovoljno posla ima i prerada klaoničkog otpada Agroproteinka (Zlatko Heruc) jer se uvozi gotovo mrso.

Domaćih butova za pršute bi će samo dvadesetak 20-ak %, a ostalo će se uvesti iz Mađarske i Austrije, koje ne samo da imaju dovoljne količine nego genetski, tehnološki i mesarski poželjan but donose na prag pršutane (Ante Madir, Hrvatski pršut). Generalno manje se kolje sve domaće stoke, a od ulaska u EU - povećava se uvoz mesa pa i prerađevina, što ugrožava razne gospodarske cehove (Branko Bobetić, Croatiastočar).

Država sabire brze i pametne da što prije slože papirologiju za EU fondove (pomoćnica ministra Zvjezdana Blažić), a o potrebi davanja doprinosa svih sudionika u lancu za sustizanje konkurencije znanjem i radom govorio je Igor Štoković s Veterinarskog fakulteta.
Iako je konstatirano da prerađevina ipak više izvozimo nego uvozimo, pitanje je kojih i kakvih. Ni proizvođači se nisu imali ničim izrazito pohvaliti (Šimun Cvitanović Podravka, Hrvoje Šikić IGO MAT, Ivan Tovnac Gavrilović, Zvonimir Šijan Baby Beef, Mladen Kušeković Aubrac). Rekli bismo, pred proizvođačima i prerađivačima je veliki posao, a pred državom odgovornost, ne samo u „povlačenju“ eura, nego i u stabiliizaciji ove proizvodnje.


Tagovi

Meso Poslovni dnevnik Zvjezdana Blažić Branko Bobetić Igor Štoković Zlatko Heruc Hrvoje Šikić Šimun Cvitanović Ivan Tovnac Mladen Kušeković Zvonimir Šijan Ante Madir Uvoz Stočarska proizvodnja


Autor

Rajko Polić

Više [+]

Novinar HND-a od 1973. Studirao filozofiju u Zagrebu, poljoprivredu u Križevcima, profesionalni novinar - reporter u Večernjem listu 30 godina, sudjelovao u pokretanju prvog specijaliziranog priloga Vrt