Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sigurnost hrane
  • 02.05.2021. 10:15

Hajrić: Preporuka potrošačima je da kupovinu obavljaju isključivo u registriranim objektima

Bezbijednost hrane može se osigurati samo ako se ona postigne u svakoj fazi njezine proizvodnje, prerade i distribucije.

Hajrić: Preporuka potrošačima je da kupovinu obavljaju isključivo u registriranim objektima
Foto: Saima Trako Silajdžić
157
15
1

Nutritivne vrijednosti i parametre zdravstvene ispravnosti hrane mogu jedino obezbijediti svi subjekti koji učestvuju u lancu ishrane. Svako je odgovoran za svoj dio posla, kako bi se u konačnici dobio siguran proizvod.

Na temu koji su to rizici sa direktnim ili indirektnim uticajem na bezbjednost namirnica, na koji način ih pratiti, kako ih možemo spriječiti i kako građani mogu sami uticati na smanjenje rizika, razgovarali smo sa dr. sci. Džemilom Hajrićem, direktorom Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

"Generalno, kada se govori o ovoj temi, potrebno je imati u vidu da ne postoji takozvani "nulti rizik", odnosno apsolutna sigurnost jer je hrana veoma osjetljiva materija", kaže za Agroklub direktor Agencije, dodajući da je ona izložena nizu okolnosti i postupaka u lancu proizvodnje, prerade, obrade i distribucije, a koji mogu biti izvor bioloških, hemijskih i fizičkih opasnosti.

Kako bi se osiguralo da su namirnice koje se plasiraju na tržište zdravstveno bezbijedne, nadležni moraju provoditi niz postupaka u okviru procesa samokontrole.

Osim toga, kako kaže Hajrić, provjerava se njena ispravnost u okviru službenih kontrola, kako pri uvozu tako i na tržištu, a Agencija u skladu sa svojim nadležnostima, u saradnji s inspekcijskim organima provodi specijalizirane monitoringe.

Svi moramo biti odgovorni !

Uz subjekte u poslovanju s hranom, relevantne institucije i potrošači imaju veliku odgovornost jer nepravilnom pripremom, rukovanjem i čuvanjem zdravstveno bezbjedne hrane može doći do kontaminacije i tako se povećati rizik od bolesti prenosivih ovim putem.

"Potrošačima preporučujemo da kupovinu obavljaju isključivo u registriranim objektima, s posebnim naglaskom na lako kvarljive namirnice poput jaja, mesa i mlijeka, koje je potrebno čuvati u odgovarajućim rashladnim uređajima", ističe naš sagovornik, dalje pojašnjavajući da bi trebalo obratiti pažnju i na deklaraciju proizvoda, s naglaskom na rok trajanja i sastav, posebno ako je neko alergičan na određene sastojke.

Dobro provjeriti odakle proizvod dolazi 

Pored toga, veoma je značajno da se konzumenti pridržavaju koncepta: "Pet ključeva za sigurnu hranu", koje je razvila Svjetska zdravstvena organizacija. To su održavanje higijene, odvajanje sirove od kuhane hrane, temeljito kuhanje, čuvanje na sigurnim temperaturama, te upotreba sigurne vode i svježih namirnica.

U novije vrijeme vrši se senzorska analiza ekstra djevičanskog i djevičanskog maslinovog ulja. Pitali smo da li je to uticalo na proizvodnju kvalitetnijeg maslinovog ulja i  koliko uopšte možemo biti sigurni u kvalitet pomenutog proizvoda na našem tržištu.

"Agencija za sigurnost hrane BiH, u skladu sa svojim nadležnostima, dala je veliki doprinos unapređenju kvaliteta maslinovog ulja na domaćem tržištu. Na naš prijedlog, u saradnji s mjerodavnim tijelima entiteta i Brčko distrikta BiH, Vijeće ministara BiH donijelo je Pravilnik o tržišnim standardima za maslinovo ulje ("Službeni glasnik BiH", broj 81/12 i 79/16), Pravilnik o metodama analize maslinovog ulja ("Službeni glasnik BiH", broj 68/13 ), kao i onaj o ovlašćivanju panela za senzorsku analizu djevičanskih maslinovih ulja ("Službeni glasnik BiH", broj 74/14)", navodi Hajrić.

BiH ostvarila značajan napredak 

S ciljem razvoja i unapređenja vještina ocjenjivača Panela za senzorsku analizu djevičanskog maslinovog ulja u svrhu službene kontrole, ova ustanova organizirala je TAIEX ekspertsku misiju koja je održana u razdoblju od 12. do 16. marta 2018. godine u Mostaru. Trenutno je otvoren Javni poziv za podnošenje zahtjeva za ovlašćivanje pomenutih panela.

Mogu ga podnijeti pravni subjekti koji imaju laboratorij akreditiran prema normi BAS EN ISO/IEC 17025 za provođenje analiza maslinovog ulja u skladu sa odredbama Pravilnika o metodama analize maslinovog ulja, te raspolažu sa radnim prostorom, potrebnom opremom, voditeljem panela i senzorskim ocjenjivačima koji ispunjavaju uslove Pravilnika.

Prema njegovim riječima, u skladu s odredbama člana 3.Pravilnika o ovlašćivanju, službene panele rješenjem ovlašćuje Vijeće ministara BiH na prijedlog Agencije. Oni će provoditi analize maslinovih ulja na tržištu radi provjere naznačenih podataka za potrebe službene kontrole.

Imajući u vidu navedene aktivnosti, može se reći da je u našoj zemlji ostvaren značajan napredak u regulisanju kvaliteta maslinovih ulja, kao i u uspostavljanju pravnog temelja za senzorsku analizu djevičanskih maslinovih ulja na način kako se to provodi u zemljama EU.

Rizik i kako ga riješiti ?!

Interesovalo nas je takođe da li nam može navesti primjer kontrole neke od namirnica gdje se pojavio rizik i kako je on riješen.

"Hrana za koju se utvrdi da nije u skladu s važećim propisima podliježe postupku povlačenja i/ili opoziva s tržišta. To konkretno podrazumijeva uklanjanje one zdravstveno neispravne (kao i one za životinje) sa tržišta, uključujući povlačenje i iz maloprodaje".

Provodi se kada se utvrdi da je hrana (i hrana za životinje) zdravstveno neispravna te se može zaključiti da je ista u potpunosti u lancu distribucije i nije došla do krajnjeg potrošača.

Opoziv je uklanjanje zdravstveno neispravne hrane (i one za životinje) sa tržišta uključujući i namirnice distribuirane do krajnjeg potrošača i stoga uključuje komunikaciju sa njima.

Agencija je u razdoblju od 2016. - 2020. godine u saradnji s nadležnim inspekcijskim organima na svim razinama uprave u Bosni i Hercegovini procesuirala i riješila ukupno 117 predmeta koji su vezani za prisutnost zdravstveno nebezbijednih namirnica na našem tržištu. Radi se o informacijama koje su primljene putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje Evropske komisije (EU RASFF) na temelju kojih je izvršeno povlačenje sa tržišta i neškodljivo uništavanje one zdravstveno neispravne.

Preporuke WHO za poduzeća u poljoprivrednom sektoru

Kada je riječ o postupanju na temelju RASFF, Agencija kao kontakt tačka EU TASFF za Bosnu i Hercegovinu, zaprimljenu informaciju o hrani koja predstavlja rizik po zdravlje konzumenata ili nije odgovarajućeg kvaliteta, pripremi i dostavi na dalje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u našoj zemlji, zatim na provođenje mjera kontrole i utvrđivanja sljedivost proizvoda i dostavlja povratnu informaciju o poduzetim mjerama i rezultatima kontrole. Na osnovu navedenih aktivnosti, šalje se povratna informacija  nadležnoj službi Europske komisije.

"Europska komisija je kroz izvještaje o napretku BiH ocijenila da u potpunosti učestvujemo u Sistemu brzog upozoravanja EK za hranu i hranu za životinje (RASFF), provodimo odgovarajuće inspekcije i izvještavamo Komisiju o rezultatima", kaže direktor ove ustanove.

Naravno, u okviru službenih kontrola, pored RASFF obavijesti, relevantni inspekcijski organi postupali su i u mnogo drugih slučajeva, u skladu sa svojim nadležnostima, planovima rada i procjenama.

Jedan od primjera je postupanje na osnovu EU RASFF obavijesti "Listeria monocytogenes u zamrznutom kukuruzu iz Mađarske, pakiranom u Poljskoj", a navedene informacije dostupne su na službenoj web stranici Agencije.

Zaključili smo da sigurna i bezbijedna hrana obuhvata lanac "od njive do trpeze" što uključuje proizvodnju, preradu i skladištenje namirnica, te transport i stavljanje na tržište kako bi stanovništvo imalo kvalitetne prehrambene proizvode kakve očekuju i zaslužuju.


Tagovi

Bezbijednost hrane Zdravstveno ispravna hrana Džemil Hajrić Namirnice Hrana za životinje Deklaracija proizvoda Potrošači Neispravna hrana Slijedivost proizvoda


Autorica

Saima Trako-Silajdžić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, voćarstva i vinogradarstva. Najveći dio svog bogatog radnog staža provela je u oblasti hortikulture i rasadničarske proizvodnje ukrasnog bilja, sadnica voća i ljekovitih vrsta. Imala je uticaja i na agrarnu politiku u Bosni i Hercegovini, što je rezultiralo ekspanzijom, posebno u proizvodnji jagodastog voća.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #priroda Priroda je nešto posebno! Da li to bila planina,rijeka treba je iskoristiti na najbolji način. Upravo tako građani Brčko distrikta koriste rijeku Savu. Uživanje na Savi,vožnja čamcem. Ko kaže da Brčko nema svoje ljepote.... Više [+]