Društvenim mrežama širi se fotografija lubenice na čijoj deklaraciji je navedena godina berbe 2022. Je li moguće da se radi o lubenici staroj čak tri godine?
"Jedemo voće staro nekoliko godina" jedna je od tvrdnji koje se navode ovih dana u opisu fotografije koja je prepravila društvene mreže. Radi se o objavi stranice Halo inspektore, a koju su prenijeli i brojni drugi.
Riječ je o oznaci na deklaraciji lubenice u kojoj se godina berbe navodi 2022., dok je rok trajanja naveden do 13. maja ove godine, čime se implicira da je lubenica stara tri godine.
Radi li se tu o slučajnoj pogrešci u označavanju hrane ili o zamrznutom proizvodu koji se danas prodaje pod svježim voćem upitao je portal foodfacts.news trgovački lanac Plodine, kao i Hrvatsku agenciju za sigurnost hrane (HAPIH).
"Rok trajanja svježe lubenice ovisi o tome je li cijela ili narezana", odgovaraju iz HAPIH-a ističući da cijela lubenica nije pogodna za zamrzavanje jer zbog nakupljanja leda može puknuti u zamrzivaču.
Pregledom dostupne literature, dodaju, te važećih propisa Republike Hrvatske i Evropske unije utvrđeno je kako ne postoje posebni tržišni standardi isključivo za lubenice. Umjesto toga, podliježu Općim tržišnim standardima (GMS) sukladno Provedbenoj uredbi Komisije (EU) br. 543/2011 koji propisuju zahtjeve vezane uz kvalitetu, označavanje, pakiranje i prezentaciju voća i povrća.
Rok trajanja svježe lubenice ovisi o tome je li cijela ili narezana:
Lubenica se može zamrznuti, no zbog vrlo visokog udjela vode koji čini čak oko 92 posto njena se tekstura nakon odmrzavanja znatno mijenja. "Postaje mekana i gubi karakterističnu hrskavost zbog čega nije pogodna za konzumaciju kao svježe voće", poručuju iz HAPIH-a.
Neslužbeno iz trgovačkog lanca Plodine saznajemo da je do pogreške na deklaraciji došlo štamparske greške tokom grafičke pripreme.
Kako kažu, deklaracije se svakodnevno izrađuju u velikim količinama za sve poslovnice širom Republike Hrvatske te je u brzini rada greškom pritisnuta tipka "2" umjesto "5" zbog čega je kao godina proizvodnje navedena 2022. umjesto 2025.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica
Partner
Ul. Franje Kuhača 18,
31000 Osijek,
Hrvatska
e-mail: info@foodfacts.news
web: https://www.foodfacts.news/