Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz govedine
  • 23.07.2019. 13:00

EU govedina uskoro kreće put Japana

Japan je potvrdio da će postupak odobravanja nekoliko zahteva država članica EU za izvoz goveđeg mesa ili goveđih proizvoda (posebno iz Danske, Francuske i Poljske) biti dovršen brže u skladu sa postupkom njihove procene.

Foto: Depositphotos/artfotoss
  • 77
  • 8
  • 0

Nakon stupanja na snagu Sporazuma o privrednom partnerstvu EU - Japan (EPA) ove godine, EU je pojačala napore za rešavanje interesa za pristup poljoprivrednom tržištu sa Japanom, koji se zasnivaju na političkim kontaktima na najvišem nivou, uključujući sastanak predsednika Junkera i japanskog premijera Abe, u Osaki prošlog meseca.

Ti su se napori sada isplatili pa je Japan potvrdio da će postupak odobravanja nekoliko zahteva država članica EU za izvoz goveđeg mesa (posebno iz Španije) ili goveđih proizvoda (naročito iz Danske, Francuske i Poljske) biti dovršen brže u skladu sa postupkom njihove procene.

Sporazum EU - Japan je veliki uspeh

To će biti dodato uz prethodna odobrenja koja je Japan dao državama članicama za uvoz goveđeg mesa i/ili proizvoda od goveđeg mesa od 2013. (to uključuje Francusku, Irsku, Italiju, Poljsku, Veliku Britaniju i Holandiju), objavila je Evropska komisija. 

Komesar za poljoprivredu, Fil Hogan, koji se u maju 2019. sastao sa japanskim saradnikom, rekao je: "Vrlo sam zadovoljan što je japansko tržište postalo otvorenije prema EU govedini i proizvodima od govedine nakon dugotrajne zabrane zbog BSE (goveđa spongiformna encefalopatija). To će omogućiti većem broju proizvođača i operatera iz EU da iskoriste glavnu koncesiju za govedinu dobijenu u okviru Sporazuma o privrednom partnerstvu EU - Japan."

S obzirom na to da je japansko tržište govedine i proizvoda od goveđeg mesa visoko zaštićeno zbog visokih carinskih taksi i vrlo strogih sanitarnih i fitosanitarnih propisa, izvoz koji sada Japan nudi EU veliki je uspeh za sporazum.

Smanjenje carine sa 38,5% na 9%

Podsećamo, govedina iz EU koja se izvozi u Japan imaće koristi tokom predstojećih godina od smanjenja carine sa 38,5% na 9%, dosežući količinu od 50.500 tona u 10 godina, a zatim sledi godišnje neograničeno povećanje. EU izvoznici govedine sada imaju bolji pristup ovom vrlo unosnom tržištu.

Takođe, u cilju dalje transparentnosti i predvidljivosti za operatore, EU i Japan razmenili su okvirne i razumne rokove za rešavanje još nerešenih zahteva za izvoz drugih prehrambenih proizvoda kao što je voće (na primer kruške iz Belgije, kivi iz Italije i Grčke ili trešnje iz Mađarske i Portugala), kao i zahteve za "regionalizaciju" koji se odnose na afričku svinjsku kugu za izvoz svinjskog mesa iz Mađarske, Belgije i Poljske. 


Tagovi

Izvoz Japan Junetina Evropska komisija Govedina EPA


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!