Iako se na internetu ističe kao superhrana za dug život, stručnjaci upozoravaju da jetra, premda bogata vitaminima i mineralima, nije čarobni recept za dugovječnost.
U posljednje vrijeme internet je preplavljen savjetima o najboljoj hrani za dugovječnost, a među preporukama koje se dijele na portalima i društvenim mrežama, ističe se tvrdnja da tu dominira - jetra odnosno jetrica ili džigerica.
Portal foodfacts.news pitao je stručnjake je li to istina.
"Nijedna namirnica sama po sebi ne može se proglasiti 'najboljom hranom' za zdravlje ili dugovječnost", kaže dr.sc. Lidija Šoher s Prehrambeno tehnološkog fakulteta Osijek.
Istaknula je da iako postoje nutritivno bogatije namirnice, poput jetre, svaka ima svoje mjesto u kontekstu pravilne prehrane. Navodi da se ona temelji na načelima umjerenosti i raznolikosti, stoga konzumacija fokusirana na jednu nije preporučljiva.
"Džigerica je izvor vitamina A odnosno retinola, vitamina B grupe, posebno B12, folata, niacina, riboflavina i B6 te minerala poput željeza, cinka, bakra i selena", napominje ova stručnjakinja te dodaje da ova visokovrijedna namirnica svakako zaslužuje svoje mjesto na tanjiru, vodeći računa o učestalosti konzumacije i količini.
Međutim, upozorava na to da je iznimno bogata retinolom te da bi njena česta konzumacija mogla dovesti do prekoračenja preporučenih vrijednosti unosa.
"Pretjeran unos vitamina A može uzrokovati hipervitaminozu A, s mogućim štetnim učincima na jetru i kosti, posebno kod osoba koje dugoročno konzumiraju vrlo velike količine. Trudnice su posebno osjetljiva grupa jer visoke doze retinola mogu imati teratogene učinke", upozorila je.
Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) definirala je sljedeće referentne prehrambene vrijednosti za odraslu populaciju (eng. Dietary Reference Values, DRV) za vitamin A:
Šoher napominje da u tom kontekstu dodaci prehrani predstavljaju veći rizik od visokog unosa vitamina A nego sama konzumacija džigerice.
"Uz holesterol, ova namirnica može sadržavati i nešto više količine purinskih baza - preteča mokraćne kiseline, stoga bi mogla predstavljati problem u prehrani osoba koje boluju od gihta", upozorava.
Uz to, uvijek kada je to moguće, savjetuje da treba birati svježu džigericu mladih životinja. Budući da ona filtrira krv, u njoj se mogu nakupiti rezidue lijekova, toksina i drugih tvari.
Ova doktorica nauka poručuje da dugovječnost ne ovisi o specifičnoj namirnici, već o raznolikosti, umjerenosti i kvaliteti životnog stila u cjelini. "Ako posmatramo tzv. plave zone odnosno područja svijeta s najvećim udjelom stogodišnjaka, ono što im je zajedničko nije jedna namirnica, nego pretežito biljna prehrana, bogata povrćem, mahunarkama, cjelovitim žitaricama i zdravim masnoćama, redovna tjelesna aktivnost, socijalna povezanost i niži nivo stresa", poručila je.
Dodaje da upravo sklad između prehrane, kretanja, odmora i društvenog života pokazuje da se zdravlje i dug život ne temelje na unosu pojedinih hranjivih tvari ili namirnice, već na dugoročno održivim životnim navikama.
U stručnom časopisu Dob i starenje (Age and Ageing) je u maju prošle godine objavljen rad o utvrđivanju veze između grupa hrane i biološkog starenja. Studija je analizirala podatke 3.990 zdravih žena u postmenopauzi koristeći epigenetske satove – alat koji mjeri promjene u metilaciji DNK povezane sa starenjem.
Rezultati su pokazali da je konzumacija hrane poput iznutrica (jetre i bubrega) povezana s ubrzanim biološkim starenjem, dok su namirnice poput mesa peradi, orašastih plodova i određenog voća bile povezane s usporenim starenjem.
Autori, međutim, upozoravaju da rezultati ne potvrđuju uzročno-posljedičnu vezu te da su potrebna dodatna istraživanja. Istraživanje se odnosi na specifičan uzorak i ne može se izravno primijeniti na cijelu populaciju.
Dakle, tvrdnja da je džigerica najbolja hrana za dugovječnost nije tačna. Iako je riječ o nutritivno vrijednoj namirnici, dugovječnost ovisi o raznolikoj i uravnoteženoj prehrani, kao i o kvaliteti životnog stila u cjelini. U konačnici, ključ dugog života leži u ravnoteži, a ne u jednoj namirnici.
Tagovi
Autorica
Partner
FoodFacts
Ul. Franje Kuhača 18,
31000 Osijek,
Hrvatska
e-mail: info@foodfacts.news
web: https://www.foodfacts.news/