Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetski dan školskog mlijeka
  • 01.10.2015. 19:30

Djeca u Hrvatskoj piju premalo mlijeka

U Hrvatskoj mnoga ne piju dovoljno mlijeka, jer im ga roditelji ne mogu priuštiti. Stoga je itekako dobro, što je EU i za našu djecu osigurala mliječne obroke u školama.

Foto: depositphotos.com, matka_Wariatka
  • 90
  • 6
  • 0

U školama i gradovima diljem svijeta obilježava se Svjetski dan školskog mlijeka, kojim se promiče važnost konzumacije mlijeka i mliječnih obroka u školi i zdravstvene dobrobiti koju ona donosi djeci. Važnost mlijeka za dječju prehranu prepoznala je i Europska unija svojim programima potpore za dostavu voća i povrća, banana i mlijeka u obrazovne ustanove, zbog čega su stigle pohvale i iz Europske mljekarske asocijacije.

Iz ovoga su programa u početku bili izuzeti hrvatski školarci, no zahvaljujući aktivnom angažmanu hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu, i hrvatskoj je djeci omogućeno da i oni dobiju zdrave mliječne obroke u svojim školama. Usvajanjem izvješća u koje je ugrađen zahtjev zastupnice Petir, otklonjeni su tako povijesni kriteriji koji su Hrvatskoj, kao novoj članici, sprečavali sudjelovanje u programu za distribuciju mlijeka i mliječnih proizvoda u školama.

Djeca moraju znati zašto je mlijeko zdravo

"Mlijeko je prirodna hrana bogata kalcijem, bjelančevinama i ugljikohidratima, vitaminima i mineralima, prijeko potrebnima za rast i razvoj. Stoga je vrlo važno da djeca mlijeko i mliječne proizvode konzumiraju svakodnevno. Dan školskog mlijeka je prilika da i mališane, na njima prikladan način, osvijestimo kako mlijeko i mliječni proizvodi, hrane i jačaju njihove kosti i mišiće te im predstavimo mlijeko kao izvor dječje snage", ističe Petir.

I dok s jedne strane veseli činjenica da je i hrvatskoj djeci omogućeno da, kao i njihovi europski vršnjaci, dobivaju besplatne zdrave obroke u školama, s druge žalosti podatak da u Hrvatskoj 17 tisuća djece nema zdrave obroke, jer im ih roditelji ne mogu priušiti.

Foto: depositphotos.com, matka_Wariatka


Tagovi

Svjetski dan Školsko mlijeko Mliječni obroci Zdravstvena dobrobit Europska unija Potpore Obrazovne ustanove Europska mljekarska asocijalizacija Hrvatski školarci Marijana Petir Povijesni kriteriji Distribucija Prirodna hrana Kalcij Bjelančev


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]