Pretraga tekstova
Evropska komisija će odobriti Plan praćenja rezidua u crvenom mesu što je uslov za odobravanje izvoza ove posljednje vrste mesa u Evropsku uniju.
 
        Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da su nadležna tijela Evropske komisije, Bosni i Hercegovini odobrili Plan praćenja rezidua za "crveno meso" (meso goveda, ovaca i svinja) što je prvi krupan korak u procesu odobravanja izvoza i ove posljednje vrste mesa u Evropsku uniju, navodi Klix.
"Već nekoliko godina Kancelarija za veterinarstvo BiH i nadležna inspekcijska tijela i službe iz Republike Srpske i Federacije BiH vrše pripreme i implementiraju planove praćenja rezidua kod živih životinja i sirovina životinjskog porijekla, a za provođenje ove aktivnosti Vijeće ministara svake godine iz budžeta obezbjeđuje sredstva u iznosu od 550.000 KM. Slijedi uvrštavanje Bosne i Hercegovine na listu zemalja koje imaju odobren Plan praćenja rezidua", izjavio je ministar Šarović i naglasio da je nakon dobijanja dozvole za izvoz u EU proizvoda ribarstva, mlijeka, meda, mesa peradi i proizvoda od mesa peradi, voća i povrća, odnosno krompira kao najosjetljivije vrste, stvoren važan preduslov za skoro dobijanje dozvole i za posljednju vrstu mesa i proizvoda životinjskog porijekla.
Podsjetimo, reziduum je količina djelatne (aktivne) tvari pesticida, dodatnih tvari i produkata njihove razgradnje na biljci ili u biljci, biljnom dijelu, životinjskom proizvodu, prerađevinama, vodi ili tlu. U proizvodima namijenjenima prehrani, u trenutku stavljanja u promet, rezidui ne smiju biti iznad tolerance, maksimalno dozvoljene koncentracije (MDK) djelatne tvari (i proizvoda razgradnje te tvari) nekoga sredstva za zaštitu bilja u namirnici (stočnoj hrani).
Foto: Pixabay/WikimediaImages
 
Tagovi
Crveno meso Praćenje rezidua Izvoz
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
 Janjska sela tiša nego ikada, ali s najljepšim sirom: Evo kako ga Dragica sprema
                
                
                
                    Janjska sela tiša nego ikada, ali s najljepšim sirom: Evo kako ga Dragica sprema
                     Standardizacija i brendiranje autohtonih proizvoda: Tradicija uz pečat kvaliteta
                
                
                
                    Standardizacija i brendiranje autohtonih proizvoda: Tradicija uz pečat kvaliteta
                     Nives Marušić Radovčić: Smeđa jaja su zdravija od bijelih, dimljeni pršut štetan? Mit, a ne istina
                
                
                
                    Nives Marušić Radovčić: Smeđa jaja su zdravija od bijelih, dimljeni pršut štetan? Mit, a ne istina
                     Biljni sir i ostale "kopije" dobijaju crvene etikete: "Nije 100% mliječni proizvod"
                
                
                
                    Biljni sir i ostale "kopije" dobijaju crvene etikete: "Nije 100% mliječni proizvod"
                     
