Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Epidemija
  • 07.08.2018. 13:00

Bakterijom Salmonella Agona zaraženo 147 osoba, uzrok zaraze gotova hrana?

Epidemijom je obuhvaćeno pet evropskih zemalja, a mogu se očekivati novi slučajevi.

Foto: Bigstockphoto/TeraVesalainen
  • 289
  • 16
  • 0

Moguća je povezanost epidemije bakterijom Salmonella Agona na području više zemalja sa gotovom hranom, istakli su stručnjaci iz EFSA-e i ECDC-a (Evropske agencije za sigurnost hrane i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti). Naime, broj prijavljenih slučajeva ljudi zaraženih bakterijom S. Agona iznosi 147, a epidemijom je obuhvaćeno pet evropskih zemalja. U Velikoj Britaniji prijavljeno je 129 obolelih, u Finskoj 15, a u Danskoj, te Nemačkoj i Irskoj po jedan slučaj.

"Na temelju raspoloživih informacija, stručnjaci iz EFSA-e i ECDC-a sugerisali su da bi gotova hrana (engl. ready-to-eat), koja sadrži krastavce i proizvedena je u Velikoj Britaniji, mogla biti izvor zaraze. Uprkos tomu, nisu mogli da identifikuju specifičnu tačku u proizvodnom lancu gde se kontaminacija dogodila.

Stručnjaci upozoravaju da se mogu očekivati novi slučajevi oboljenja, sve dok se tačno ne identifikuje izvor infekcije i tačno mesto kontaminacije u proizvodnom lancu. Od početka 2017. godine zabeleženo je 122 slučaja, dok je u vremenu od 2014. do 2016., naknadnim istraživanjem, s ovom epidemijom povezano preostalih 25 slučajeva.

Ceo tehnički izveštaj "Moguća povezanost epidemije sa bakterijom Salmonella Agona u više zemalja sa gotovom hranom" pročitajte ovde.


Izvori

Hrvatska agencija za hranu HAH


Tagovi

Hrana Salmonella Agona Epidemija Bakterija


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sneg od jutros veje na Fruškoj gori. Iriški venac je zavejan, ali prohodan za sada. Naši čitaoci javljaju da su kolovozi mokri, pa je potreban dodatan oprez u saobraćaju. Temperature u Srbiji narednih dana će biti ispod proseka za ovo doba... Više [+]