Bakterija Listeria monocytogenes pronađena je u više evropskih država, upozorava EFSA. U predblagdansko vrijeme kada je kupovina i potrošnja hrane povećana, treba biti na oprezu
Riblji proizvodi spremni za jelo, uglavnom dimljeni losos, vjerovatni su izvor bakterije Listeria monocytogenes koja je ovaj mjesec evidentirana u više država, stoji u saopćenju Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA) i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).
Između 2022. i 2023. godine Listeria monocytogenes se pojavila u Austriji, Belgiji, Italiji, Njemačkoj i Nizozemskoj, gdje je zabilježeno 17 slučajeva oboljenja i dva smrtna slučaja, stoji u izvještaju. Pojava bolesti je uglavnom bila kod starijih osoba, prema podacima koji se mogu pratiti od 2011. godine.
Napredne tehnike molekularne tipizacije identificirale su varijantu Listeria monocytogenes koja je otkrivena u većini slučajeva između 2022. i 2023. godine. Analiza podataka ukazuje na vezu s dvije ustanove u Litvi u istom periodu. Utvrđeno je da upravo one unijele kontaminirane riblje proizvode na maloprodajna tržišta Njemačke i Italije. Proizvodnja je zaustavljena u jednoj tvornici u Litvi, što je, nadaju se, vjerojatno smanjilo rizik od pojave bolesti.
Podaci o distribuciji kontaminiranih proizvoda u Austriji, Belgiji i Nizozemskoj trenutno nisu dostupni.
Stručnjaci EFSA i ECDC-a kažu da su potrebne dalje pretrage kako bi se utvrdilo porijeklo kontaminacije. Ovo će omogućiti nacionalnim vlastima da provedu ciljane mjere kontrole i akcije ublažavanja. Osim toga, preporučuju poštivanje dobre proizvodne prakse, higijenskih pravila i učinkovite kontrole temperature u cijelom lancu proizvodnje, distribucije i skladištenja hrane, uključujući i domaćinstva.
Potrošačima se savjetuje da održavaju niske temperature u frižideru kako bi spriječili potencijalno širenje bakterija kao što je Listeria koja bi mogla biti prisutna u hrani koja je spremna za jelo.
U predblagdansko vrijeme kada je kupovina i potrošnja hrane povećana, treba biti na oprezu. Držite se ovih pravila:
Tagovi
Autorica