Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Air fryer
  • 26.05.2025. 12:00

Air fryer: Je li friteza na vrući zrak štetni alat u kuhinji ili zdravi pomoćnik?

Tehnologija vrućeg zraka obećava zdravije kuhanje bez masnoća koje ujedno smanjuje i vrijeme pripreme obroka. Manje ulja, više zdravlja – ili je to ipak samo marketing?

Air fryer: Je li friteza na vrući zrak štetni alat u kuhinji ili zdravi pomoćnik?
Foto: shutterstock/Francisco Zeledon
96
18
0

Popularni uređaji poput friteze na vrući zrak danas su sve više traženi zbog, kako kažu, zdravijeg načina kuhanja, praktičnosti i uštede vremena.

No, je li priprema hrane na takav način štetna provjerio je portal foodfacts.news.

Prof. dr. sc. Mirela Planinić s Prehrambeno – tehnološkog fakulteta Osijek kaže da ukoliko su uređaji tehnički ispravni i neoštećeni, dijelovi uređaja koji dolaze u neposredan dodir s hranom izrađeni od zakonski dozvoljenih materijala koji pri povišenim temperaturama ne stupaju u interakciju sa sastojcima hrane te se uređaji koriste i održavaju u skladu s uputama proizvođača - njihovo korištenje neće imati negativan utjecaj na zdravlje ljudi.

"S druge strane, potrebno je imati na umu da su zdravstvena ispravnost i kvaliteta pripremljenog obroka podjednako ovisne o svojstvima i pripremi sirovih namirnica prije kuhanja, kao i o samom procesu kuhanja", napominje.

Unosi se manje masnoća u organizam

Friteze na vrući zrak svoju su reputaciju "zdravog" uređaja za praktičnu i brzu pripremu jednostavnih jela stekle prvenstveno zbog mogućnosti pripreme hrane uz minimalan dodatak masnoća odnosno ulja.

Popularnost, dodaje, duguju i činjenici da, ovisno o proizvođaču i modelu, ovi uređaji imaju prethodno programirane režime kuhanja za različite vrste namirnica (od predjela do deserta), moguće ih je udaljeno pustiti u rad, na primjer putem mobitela, po završetku programa automatski se isključuju te pripremljenu hranu održavaju toplom još izvjesno vrijeme nakon kuhanja.

Pripremom hrane u Air fryeru troši se i do 100 puta manje ulja, ističe univerzitetska profesorica

Kako kod ljudi raste svijest o direktnoj povezanosti prehrambenih navika i zdravlja tako se sve više mijenja i način pripreme hrane. "Ako prženje u dubokom ulju u klasičnim fritezama smatramo tradicionalnom metodom kuhanja onda priprema hrane prženjem na zraku u fritezi na vrući zrak ima više prednosti", navodi ova profesorica.

Jer, umjesto potpunog uranjanja namirnice u vrelo ulje, namirnica se "škrto" poprska uljem te se izlaže vrućem zraku pri čemu se s obrokom u organizam unosi znatno manje masnoća te do izražaja dolaze prirodni okusi izvornih namirnica, kazuje.

Na taj način, ističe, troši se i do 100 puta manje ulja što osim nutritivnom aspektu, doprinosi i ekonomičnosti te održivosti pripreme hrane s obzirom da izostaje nastanak otpadnog ulja od pečenja.

Može biti pametna investicija

Međutim, ukoliko tradicionalnom metodom kuhanja smatrate pečenje u klasičnoj pećnici s cirkulacijom zraka uz upotrebu papira za pečenje i minimalan dodatak ulja, onda se ova dva načina pripreme hrane značajno i ne razlikuju.

"Razliku će činiti manji kapacitet Air fryera te činjenica da u većini modela hranu tokom pripreme ne možete vidjeti bez otvaranja uređaja, da namirnice morate prethodno više usitniti te ih češće okretati ili protresati kako bi se osigurala ravnomjerna raspodjela topline", zaključuje Planinić dodajući da ipak ukupni utrošak energije i vremena ide u prilog korištenju ove friteze.

Preporučuje li se zagrijavati hranu u plastičnim posudama s oznakom "sigurno za mikrovalnu pećnicu"?

Prema njenim riječima, ako ti uređaji olakšavaju kućanske poslove, u ovom slučaju pripremu hrane s manje ulja, štede vrijeme i energente te su sigurni za korištenje svakako su pametne investicije.

Na primjer, kaže, važno je saznati od kakvog materijala su dijelovi uređaja koji dolaze u direktan dodir s hranom, uzeti u obzir za koliko osoba pripremate obrok i kapacitet uređaja te provjeriti upute za korištenje i održavanje i čišćenje uređaja.

"Dajte prednost uređajima s kružnom cirkulacijom zagrijanog zraka, provjerite energetski razred uređaja te ne zaboravite provjeriti imate li dovoljno prostora u kuhinji za smještanje još jednog 'pomoćnika' i svih njegovih dodataka", poručuje univerzitetska profesorica.

Ne pretjerivati s čestom pripremom pržene hrane

Prof. dr. sc. Ines Banjari navodi da pravi zaljubljenici u prženu hranu kažu da okus nije ni sličan prženju u fritezi tj. dubokom ulju. "No, već sama činjenica da se hrana prži bez ulja predstavlja zdravstvenu korist posebno ako se sjetimo da je ograničenje unosa masti prijeko potrebno velikom broju ljudi s hroničnim bolestima, od onih s bolestima srca, pretilošću, dijabetesa, nekih karcinoma do neurodegenerativnih bolesti i nekih (auto)imunih", naglašava.

Kako saznajemo, hrana pripremljena na ovakav način sadrži manje količine akrilamida, spoja koji se dovodi u vezu s brojnim negativnim posljedicama na naše zdravlje uključujući i povećan rizik za razvoj raka.

Međutim, upozorava, treba biti svjestan kako ovakav način pripreme hrane nije bez rizika te da dolazi do oksidacije masti, negativnih promjena koje također imaju negativan učinak na zdravlje ako se kontinuirano koristi takav način pripreme hrane, ali primjena začina i začinskog bilja može umanjiti ovaj učinak, pa ukoliko ste pobornik ovakve pripreme hrane poigrajte se sa začinima kod sljedeće pripreme hrane u Air Fryer-u.

food facts
Rekla bih da se radi o dobroj investiciji za ljude koji jako vole prženu hranu, navodi prof. Banjari (Foto: L. Hrenković)

Banjari kazuje da se, što se tiče gubitka nutrijenata, vitamini topljivi u vodi poput vitamina C i B grupe prilikom dugotrajnog termičkog tretmana gube. No možemo li o prženim krompirićima govoriti kao o dobrom izvoru vitamina C? "Naravno da ne! Posegnut ćemo za narandžom, borovnicama ili svježom paprikom", otkriva osječka nutricionistica.

Može se reći, dodaje, da smo postali opsjednuti novim gadgetima, neovisno o tome je li to neka nova informatička oprema ili kuhinjsko pomagalo. Ali, ako si možemo olakšati i ubrzati posao i pritom jesti hranu koja je zdravija, dapače, svi novi uređaji su dobrodošli.

U ovom konkretnom slučaju rekla bih da se radi o dobroj investiciji za ljude koji jako vole prženu hranu, a zbog svog zdravlja moraju paziti na unos masnoća. "Ipak, ne treba pretjerivati i prečesto jesti takvu hranu, pa su samim time i rizici koje sam spomenula ranije zanemarivi", skreće nam pažnju profesorica napominjući da za djecu navedeni način pripreme hrane ne bi preporučila, posebice ne djecu s neurorazvojnim poremećajima.

Na kraju možemo reći da Air fryer ili friteza na vrući zrak nisu štetni alat u kuhinji, štoviše može biti koristan uređaj, posebno jer se hrana priprema bez dodatka ulja. Međutim često jedenje pržene hrane nije preporučljivo.


Tagovi

Friteza na vrući zrak Bez ulja Pržena hrana Mirela Planinić Ines Banjari Air fryer


Autorica

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.


Partner

FoodFacts

Ul. Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Hrvatska
e-mail: info@foodfacts.news web: https://www.foodfacts.news/